Zonnepanelen op je dak? Dit moet je weten

Je ziet tegenwoordig in bijna elke straat bij een of meerdere huizen zonnepanelen op het dak liggen. Het is een efficiënte manier om je eigen stroom op te wekken. Zeker gezien de huidige energieprijzen zijn steeds meer mensen op zoek naar duurzame alternatieven.

feb 16, 2023

De overheid stimuleert dit. Eerder was er altijd een subsidie voor het aanschaffen van zonnepanelen, maar die is inmiddels afgeschaft. Sinds 1 januari 2023 betaal je namelijk geen btw meer over de zonnepanelen die op of bij je woning worden geplaatst. Dat scheelt toch 21 procent.

0 procent btw

Dat maakt het interessant om toch nog eens te overwegen om je dak te voorzien van zonnepanelen. Goed om te weten: 0 procent btw geldt alleen voor zonnepanelen die op het dak liggen. Geïntegreerde zonnepanelen, die fungeren als dakbedekking, behoren niet tot deze regeling.

De overheid biedt nog meer regelingen om verduurzamende maatregelen te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld een energiebespaarlening aanvragen. Je kunt dan geld lenen voor verduurzamende investeringen tegen gunstige voorwaarden. Op de site van de Rijksoverheid vind je meer informatie over de verschillende regelingen voor verduurzaming van je woning.

Extreme weersomstandigheden

Besluit je om zonnepanelen te laten installeren? Kijk dan ook even naar de verzekering. Er kan altijd iets gebeuren met je panelen. Denk bijvoorbeeld aan extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, hevige sneeuwbuien of stormen. De kans is aanwezig dat je zonnepanelen een keer beschadigd raken, ze liggen immers gemiddeld 25 jaar op je dak.

De definitie van noodweer, en daarmee ook de dekking van schade aan zonnepanelen door het weer, kan per verzekeraar verschillen.

Brand en diefstal

Daarnaast is het ook belangrijk om goed verzekerd te zijn tegen brand of diefstal. Brand in of onder de panelen is vaak te voorkomen door de zonnepanelen te laten installeren door een erkend bedrijf. Ook hiervoor kunnen de regels per verzekeraar verschillen.

Verschillende dekking

Verzekeraars gaan verschillend om met het dekken van schade aan of door zonnepanelen. Schade is helaas niet altijd gedekt. Laat je daarom altijd goed adviseren over je verzekering. Heb je een eigen huis? Dan zijn de zonnepanelen vaak gedekt op de opstalverzekering. Dit geldt echter alleen voor vastgeschroefde zonnepanelen. Als de zonnepanelen vastgeklikt zijn aan het dak, dan vallen ze niet altijd onder de opstalverzekering.

Je zonnepanelen kunnen ook gedekt zijn op de inboedelverzekering. Niet alle verzekeraars zien zonnepanelen namelijk als onroerend goed. Heb je een huurhuis? Dan is het handig om te kijken naar het verzekeren van de zonnepanelen op de inboedelverzekering.

Wat past bij jou?

Het is belangrijk om het altijd aan ons door te geven als je zonnepanelen op of bij je woning gaat plaatsen. Wij kijken dan welke dekking voor jou van toepassing is. Daarnaast controleren we ook of het verzekerd bedrag hoog genoeg is. Zo weet je zeker dat je niet onderverzekerd bent.

Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. 

 

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?