Zo voorkom je een woningbrand

Een woningbrand is misschien wel het ergste wat je kan overkomen. Een oververhitte oplader, kortsluiting in de feestverlichting of een frituurpan die vlam vat. Vaak zijn het huis-tuin-en-keukenongelukjes die een brand veroorzaken. Die zijn te voorkomen. Hoe?

apr 12, 2021

Het is vaak een trieste aanblik na een brand: zwartgeblakerde meubels, gesprongen ruiten en kapotte daken. Wat nog overeind staat is beschadigd door rook en bluswater. Om over het menselijk leed nog maar te zwijgen. Een stoel of tafel zijn nog te vervangen, maar de dierbare familieherinneringen ben je wellicht voorgoed kwijt.

Tips

Hoe voorkom je dat de brandweer moet uitrukken? Met deze tips ben je goed op weg:

  • Vervang halogeenspotjes en gloeilampen door milieuvriendelijke ledlampen. De spotjes en lampen kunnen warm worden en daardoor brand veroorzaken. Deze lampen zijn al verboden, maar oude voorraden mogen nog verkocht worden.
  • Maak de filter van de wasdroger pluisvrij. Veel branden worden hierdoor veroorzaakt. Zit deze filter vol met pluizen dan kan in combinatie met hete lucht snel brand ontstaan.
  • Een weekendje weg, op vakantie of gewoon even winkelen? Zet de stand-by van de tv, computer of een van de andere elektrische apparaten uit.
  • Heb je een open haard? Laat elk jaar de schoorsteen vegen.
  • Maak de filter van de afzuigkap schoon en geef de cv-ketel jaarlijks een onderhoudsbeurt.
  • Ben je aan het koken: houd het fornuis en de pannen goed in de gaten!
  • Raak bij een beginnende brand niet in paniek! Slaat bijvoorbeeld de vlam in de pan zet dan meteen de afzuigkap uit en sluit de pan met een passende deksel. Bel bij twijfel altijd de brandweer (112).

Inboedel- en opstalverzekering

Als gevolg van de brand raak je jouw spullen (deels) kwijt. Verder krijg je te maken met rook-, schroei- en waterschade in de woning. De meeste inboedelverzekeringen vergoeden deze schade. Heb je een eigen huis, dan is het verstandig om de opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Daarmee voorkom je overlap of gaten in de dekking.

De hoogte van de vergoede schade kan overigens per verzekeraar verschillen. Laat je goed voorlichten over de polisvoorwaarden. Je kunt een inboedel- en/of opstalverzekering ook opnemen in een verzekeringspakket, dan kun je vaak van een premiekorting profiteren.

Advies

Meer weten over een inboedel- en/of opstalverzekering? Of welke verzekering het beste bij jouw situatie past? Wij adviseren je graag.

Ons laatste nieuws

Prinsjesdag 2024
Prinsjesdag 2024

Tijdens Prinsjesdag zijn alle ogen gericht op het nieuwe kabinet, dat net voor de zomer is beëdigd. Zij presenteren hun plannen en de begroting voor het komende jaar. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen – met name op het gebied van hypotheken en verzekeringen – voor je op een rij.

Lees meer
Waterschade? Wat vergoedt de verzekering?
Waterschade? Wat vergoedt de verzekering?

Vorig jaar was het natste jaar sinds het begin van de metingen en ook dit jaar is er al veel regen gevallen. Dat zorgt voor overlast, denk aan ondergelopen straten en kelders. Daarnaast zorgt het ook voor schade aan gebouwen. Meer mensen hadden te maken met lekkende daken of ramen. Waterschade is ontzettend vervelend, water kruipt immers overal naartoe.

Lees meer
Wat kun je doen met de overwaarde?
Wat kun je doen met de overwaarde?

Na een rustigere periode stijgen de huizenprijzen inmiddels naar nieuwe records. De woningmarkt blijft oververhit. Mensen die al een langere tijd een woning bezitten, hebben daarom inmiddels vaak een flinke overwaarde. De overwaarde is het verschil tussen de actuele verkoopwaarde van een woning en de hypotheek die ervoor is afgesloten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?