Zo voorkom je een woningbrand

Een woningbrand is misschien wel het ergste wat je kan overkomen. Een oververhitte oplader, kortsluiting in de feestverlichting of een frituurpan die vlam vat. Vaak zijn het huis-tuin-en-keukenongelukjes die een brand veroorzaken. Die zijn te voorkomen. Hoe?

apr 12, 2021

Het is vaak een trieste aanblik na een brand: zwartgeblakerde meubels, gesprongen ruiten en kapotte daken. Wat nog overeind staat is beschadigd door rook en bluswater. Om over het menselijk leed nog maar te zwijgen. Een stoel of tafel zijn nog te vervangen, maar de dierbare familieherinneringen ben je wellicht voorgoed kwijt.

Tips

Hoe voorkom je dat de brandweer moet uitrukken? Met deze tips ben je goed op weg:

  • Vervang halogeenspotjes en gloeilampen door milieuvriendelijke ledlampen. De spotjes en lampen kunnen warm worden en daardoor brand veroorzaken. Deze lampen zijn al verboden, maar oude voorraden mogen nog verkocht worden.
  • Maak de filter van de wasdroger pluisvrij. Veel branden worden hierdoor veroorzaakt. Zit deze filter vol met pluizen dan kan in combinatie met hete lucht snel brand ontstaan.
  • Een weekendje weg, op vakantie of gewoon even winkelen? Zet de stand-by van de tv, computer of een van de andere elektrische apparaten uit.
  • Heb je een open haard? Laat elk jaar de schoorsteen vegen.
  • Maak de filter van de afzuigkap schoon en geef de cv-ketel jaarlijks een onderhoudsbeurt.
  • Ben je aan het koken: houd het fornuis en de pannen goed in de gaten!
  • Raak bij een beginnende brand niet in paniek! Slaat bijvoorbeeld de vlam in de pan zet dan meteen de afzuigkap uit en sluit de pan met een passende deksel. Bel bij twijfel altijd de brandweer (112).

Inboedel- en opstalverzekering

Als gevolg van de brand raak je jouw spullen (deels) kwijt. Verder krijg je te maken met rook-, schroei- en waterschade in de woning. De meeste inboedelverzekeringen vergoeden deze schade. Heb je een eigen huis, dan is het verstandig om de opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Daarmee voorkom je overlap of gaten in de dekking.

De hoogte van de vergoede schade kan overigens per verzekeraar verschillen. Laat je goed voorlichten over de polisvoorwaarden. Je kunt een inboedel- en/of opstalverzekering ook opnemen in een verzekeringspakket, dan kun je vaak van een premiekorting profiteren.

Advies

Meer weten over een inboedel- en/of opstalverzekering? Of welke verzekering het beste bij jouw situatie past? Wij adviseren je graag.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?