Zo voorkom je brand in jouw woning

In de afgelopen periode zijn helaas weer meerdere huishoudens slachtoffer geworden van brand. Een oververhitte oplader, kortsluiting in de feestverlichting of een frituurpan die vlam vat. Vaak zijn het huis-tuin-en-keukenongelukjes die een brand veroorzaken. Dit kun je voorkomen. Hoe?

jan 14, 2020

Vraag het aan mensen die ooit te maken hadden met brand in huis. Het is een nachtmerrie die men niet snel zal vergeten. Mogelijk zijn daarbij ook het huis en de spullen (deels) in de vlammen opgegaan. Of ernstig beschadigd door rook en bluswater. Een stoel of tafel zijn nog te vervangen, maar de dierbare familieherinneringen zijn wellicht voorgoed kwijt. Hoe voorkom je dat de brandweer moet uitrukken? Met onderstaande aandachtspunten ben je al goed op weg.

Vervang halogeenspotjes en gloeilampen

Vervang de halogeenspotjes en gloeilampen door ledlampen. De spotjes en lampen kunnen warm worden en daardoor brand veroorzaken. Eigenlijk zijn deze lampen al verboden, maar oude voorraden mogen nog verkocht worden. Ledlampen worden niet warm, zijn veilig en ook nog eens milieuvriendelijk.

Maak filter wasdroger pluisvrij

Veel branden worden veroorzaakt door de filter van een wasdroger. Zit deze filter vol met pluizen uit kleding, dan kan er in combinatie met de hete lucht snel brand ontstaan.

Zet stand-by uit

Een weekendje weg, op vakantie of gewoon even winkelen? Zet de stand-by van je tv, computer of een van de andere elektrische apparaten uit. Het risico op brand wordt een stuk kleiner.

Nog meer tips:

  • Geef de cv-ketel elk jaar een onderhoudsbeurt;
  • Reinig regelmatig de filter van de afzuigkap;
  • Aan het koken? Houd het fornuis en de pannen goed in de gaten;
  • Een open haard? Laat jaarlijks de schoorsteen vegen.

Geen paniek!

Raak bij een beginnende brand niet in paniek! Slaat bijvoorbeeld de vlam in de pan zet dan meteen de afzuigkap uit en sluit de pan met een passende deksel. Zet gas of elektriciteit meteen uit. Blus een brandende frituurpan nooit met water, want er kan een steekvlam ontstaan. Bel bij twijfel altijd de brandweer (112).

Inboedelverzekering

Bij een brand raak je in de meeste gevallen een deel van je spullen kwijt. Bovendien krijg je ook te maken met rook-, schroei- en waterschade in je woning. Veel inboedelverzekeringen vergoeden deze schade. Heb je een opstalverzekering, dan is het raadzaam om beide verzekeringen via dezelfde partij onder te brengen. Hiermee voorkom je overlapping en gaten in de dekking.

Premiekorting

Meer weten over een inboedel- en/of opstalverzekering? Of welke verzekering het beste bij jouw situatie past? Wij adviseren je graag.

Je kunt deze verzekeringen ook opnemen in een verzekeringspakket. Dan krijg je vaak een aantrekkelijke premiekorting. Ook daar vertellen we je graag alles over.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?