Zo voorkom je brand in jouw woning

In de afgelopen periode zijn helaas weer meerdere huishoudens slachtoffer geworden van brand. Een oververhitte oplader, kortsluiting in de feestverlichting of een frituurpan die vlam vat. Vaak zijn het huis-tuin-en-keukenongelukjes die een brand veroorzaken. Dit kun je voorkomen. Hoe?

jan 14, 2020

Vraag het aan mensen die ooit te maken hadden met brand in huis. Het is een nachtmerrie die men niet snel zal vergeten. Mogelijk zijn daarbij ook het huis en de spullen (deels) in de vlammen opgegaan. Of ernstig beschadigd door rook en bluswater. Een stoel of tafel zijn nog te vervangen, maar de dierbare familieherinneringen zijn wellicht voorgoed kwijt. Hoe voorkom je dat de brandweer moet uitrukken? Met onderstaande aandachtspunten ben je al goed op weg.

Vervang halogeenspotjes en gloeilampen

Vervang de halogeenspotjes en gloeilampen door ledlampen. De spotjes en lampen kunnen warm worden en daardoor brand veroorzaken. Eigenlijk zijn deze lampen al verboden, maar oude voorraden mogen nog verkocht worden. Ledlampen worden niet warm, zijn veilig en ook nog eens milieuvriendelijk.

Maak filter wasdroger pluisvrij

Veel branden worden veroorzaakt door de filter van een wasdroger. Zit deze filter vol met pluizen uit kleding, dan kan er in combinatie met de hete lucht snel brand ontstaan.

Zet stand-by uit

Een weekendje weg, op vakantie of gewoon even winkelen? Zet de stand-by van je tv, computer of een van de andere elektrische apparaten uit. Het risico op brand wordt een stuk kleiner.

Nog meer tips:

  • Geef de cv-ketel elk jaar een onderhoudsbeurt;
  • Reinig regelmatig de filter van de afzuigkap;
  • Aan het koken? Houd het fornuis en de pannen goed in de gaten;
  • Een open haard? Laat jaarlijks de schoorsteen vegen.

Geen paniek!

Raak bij een beginnende brand niet in paniek! Slaat bijvoorbeeld de vlam in de pan zet dan meteen de afzuigkap uit en sluit de pan met een passende deksel. Zet gas of elektriciteit meteen uit. Blus een brandende frituurpan nooit met water, want er kan een steekvlam ontstaan. Bel bij twijfel altijd de brandweer (112).

Inboedelverzekering

Bij een brand raak je in de meeste gevallen een deel van je spullen kwijt. Bovendien krijg je ook te maken met rook-, schroei- en waterschade in je woning. Veel inboedelverzekeringen vergoeden deze schade. Heb je een opstalverzekering, dan is het raadzaam om beide verzekeringen via dezelfde partij onder te brengen. Hiermee voorkom je overlapping en gaten in de dekking.

Premiekorting

Meer weten over een inboedel- en/of opstalverzekering? Of welke verzekering het beste bij jouw situatie past? Wij adviseren je graag.

Je kunt deze verzekeringen ook opnemen in een verzekeringspakket. Dan krijg je vaak een aantrekkelijke premiekorting. Ook daar vertellen we je graag alles over.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?