Zo laat je geld groeien

Vroeger was het heel normaal om te sparen op een rekening naast je lopende rekening. Tegenwoordig is dat financieel gezien niet altijd aantrekkelijk. Daarom gaan veel mensen op zoek naar alternatieven. Dat levert vaak meer rendement op.

nov 13, 2023

Fundamentele buffer

Toch is het niet slim om helemaal afscheid te nemen van de spaarrekening. Een spaarrekening blijft essentieel, zelfs als de rente laag is. De spaarrekening fungeert als een vangnet voor onverwachte kosten zoals reparaties aan je auto of huishoudelijke apparaten. Voordat je alternatieve investeringen overweegt, raden we aan eerst een financiële buffer op te bouwen.

Alternatieven voor traditioneel sparen

Heb je een buffer en wil je daarnaast andere mogelijkheden onderzoeken? Dat kan. Er zijn verschillende alternatieven voor traditioneel sparen:

Geld vastzetten voor lange termijn

Je kunt overwegen je spaargeld voor een langere periode vast te zetten bij de bank, bijvoorbeeld voor tien of vijftien jaar. Dit kan leiden tot een hoger rendement. Houd er rekening mee dat je je geld gedurende deze periode niet kunt opnemen.

Pensioenopbouw met jaarruimte

Het openen van een lijfrente- of bankspaarrekening, waarop je regelmatig stortingen doet, kan een slimme zet zijn. Na je pensionering ontvang je periodiek een uitkering, wat als aanvulling kan dienen op je AOW-uitkering en eventueel werkgeverspensioen.

Hypotheekaflossingen

Indien je een eigen huis hebt, kan extra aflossen op je hypotheek een verstandige investering zijn. Dit vermindert je schuld en daarmee je maandelijkse lasten. Bij de verkoop van je huis in de toekomst zal dit waarschijnlijk resulteren in een lager openstaand hypotheekbedrag en daardoor houd je meer over.

Duurzame investeringen

Investeer in het verbeteren en verduurzamen van je woning, bijvoorbeeld door isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp, kan ook een goede oplossing zijn. Dit kan leiden tot lagere energiekosten, een verbetering van je energielabel en een mogelijke waardestijging van je woning. Professioneel advies kan je helpen om de kosten en baten goed in kaart te brengen.

Beleggen

Beleggen in aandelen en obligaties is een steeds populairder alternatief voor traditioneel sparen. Je vermogen kan groeien, maar er zijn geen garanties. De veiligere optie is om te kiezen voor een beleggingsfonds. Het fonds belegt je geld in aandelen van verschillende bedrijven. Zo is ook het risico meer verspreid.

Meer avontuurlijke beleggers kunnen kiezen voor opties en turbo’s. Dit zijn beleggingsproducten waarmee je vaak snel winst kunt maken, maar deze kennen ook een hoger risico om kapitaal kwijt te raken.

Het is van groot belang om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en risico’s van beleggen voordat je deze stap zet.

Cryptocurrencies

Sommige investeerders overwegen investeringen in cryptocurrencies, zoals bitcoins. Hoewel sommige mensen aanzienlijke winsten hebben geboekt, fluctueren de waarden sterk en kan dit ook tot verliezen leiden. Wees dus voorzichtig.

Raadpleeg een professional

Wat is de beste financiële zet voor jou? Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie en toekomstplannen. Professioneel advies is daarom van onschatbare waarde om ervoor te zorgen dat je keuzes naadloos aansluiten bij je financiële behoeften en doelen.

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt. We staan klaar om je te helpen bij het vinden van de beste financiële mogelijkheden voor jou.

 

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?