Zo laat je geld groeien

Vroeger was het heel normaal om te sparen op een rekening naast je lopende rekening. Tegenwoordig is dat financieel gezien niet altijd aantrekkelijk. Daarom gaan veel mensen op zoek naar alternatieven. Dat levert vaak meer rendement op.

nov 13, 2023

Fundamentele buffer

Toch is het niet slim om helemaal afscheid te nemen van de spaarrekening. Een spaarrekening blijft essentieel, zelfs als de rente laag is. De spaarrekening fungeert als een vangnet voor onverwachte kosten zoals reparaties aan je auto of huishoudelijke apparaten. Voordat je alternatieve investeringen overweegt, raden we aan eerst een financiële buffer op te bouwen.

Alternatieven voor traditioneel sparen

Heb je een buffer en wil je daarnaast andere mogelijkheden onderzoeken? Dat kan. Er zijn verschillende alternatieven voor traditioneel sparen:

Geld vastzetten voor lange termijn

Je kunt overwegen je spaargeld voor een langere periode vast te zetten bij de bank, bijvoorbeeld voor tien of vijftien jaar. Dit kan leiden tot een hoger rendement. Houd er rekening mee dat je je geld gedurende deze periode niet kunt opnemen.

Pensioenopbouw met jaarruimte

Het openen van een lijfrente- of bankspaarrekening, waarop je regelmatig stortingen doet, kan een slimme zet zijn. Na je pensionering ontvang je periodiek een uitkering, wat als aanvulling kan dienen op je AOW-uitkering en eventueel werkgeverspensioen.

Hypotheekaflossingen

Indien je een eigen huis hebt, kan extra aflossen op je hypotheek een verstandige investering zijn. Dit vermindert je schuld en daarmee je maandelijkse lasten. Bij de verkoop van je huis in de toekomst zal dit waarschijnlijk resulteren in een lager openstaand hypotheekbedrag en daardoor houd je meer over.

Duurzame investeringen

Investeer in het verbeteren en verduurzamen van je woning, bijvoorbeeld door isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp, kan ook een goede oplossing zijn. Dit kan leiden tot lagere energiekosten, een verbetering van je energielabel en een mogelijke waardestijging van je woning. Professioneel advies kan je helpen om de kosten en baten goed in kaart te brengen.

Beleggen

Beleggen in aandelen en obligaties is een steeds populairder alternatief voor traditioneel sparen. Je vermogen kan groeien, maar er zijn geen garanties. De veiligere optie is om te kiezen voor een beleggingsfonds. Het fonds belegt je geld in aandelen van verschillende bedrijven. Zo is ook het risico meer verspreid.

Meer avontuurlijke beleggers kunnen kiezen voor opties en turbo’s. Dit zijn beleggingsproducten waarmee je vaak snel winst kunt maken, maar deze kennen ook een hoger risico om kapitaal kwijt te raken.

Het is van groot belang om je goed te laten informeren over de mogelijkheden en risico’s van beleggen voordat je deze stap zet.

Cryptocurrencies

Sommige investeerders overwegen investeringen in cryptocurrencies, zoals bitcoins. Hoewel sommige mensen aanzienlijke winsten hebben geboekt, fluctueren de waarden sterk en kan dit ook tot verliezen leiden. Wees dus voorzichtig.

Raadpleeg een professional

Wat is de beste financiële zet voor jou? Dat is afhankelijk van je persoonlijke situatie en toekomstplannen. Professioneel advies is daarom van onschatbare waarde om ervoor te zorgen dat je keuzes naadloos aansluiten bij je financiële behoeften en doelen.

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt. We staan klaar om je te helpen bij het vinden van de beste financiële mogelijkheden voor jou.

 

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?