Zijn jouw dure spullen wel verzekerd?

Weet je nog wanneer je zonder smartphone van huis ging? Ongemerkt neem je steeds vaker dure spullen mee op reis. Smartphone, camera, tablet of sieraden reizen bijna altijd met je mee. Niet alle kostbaarheden zijn (volledig) verzekerd bij diefstal of schade. Er is een oplossing. Welke?

sep 11, 2019

Mail checken, bezienswaardigheden opzoeken, nieuws van de dag spotten, navigeren of onderweg nog snel een hotelkamer boeken. Waar zouden we zijn zonder laptop, tablet of smartphone? Met je camera leg je onvergetelijke vakantie- of gezinsmomenten vast. Maar wat als je camera plots is verdwenen? Dan is niet alleen je mooie camera verdwenen, maar ook je mooie herinneringen! Tijdens een reis dekt je reisverzekering mogelijk de schade. Maar ook dat is steeds vaker afhankelijk van voorwaarden.

Mee naar buiten nemen

Is er schade aan of diefstal van je spullen, dan claimen veel mensen dat bij hun inboedelverzekering. Veel verzekeraars vergoeden de schade aan kostbare spullen echter onder voorwaarden, bijvoorbeeld tot een bepaald bedrag of tot een percentage. Bovendien zijn je smartphone, camera of sieraden niet verzekerd als je ze meeneemt naar buiten. 

Heb je een kostbaarhedenverzekering (met buitenshuisdekking) dan zijn je dure spullen ook verzekerd tegen diefstal of beschadiging als je ze mee naar buiten neemt. Een extra verzekering voor je mobiele telefoon of uw camera is dan meestal niet meer nodig. Wel zijn er inmiddels verzekeraars die aanvullende voorwaarden stellen voor het verzekeren van je mobiele electronica.

Maximum bedrag

Sommige verzekeraars stellen extra voorwaarden aan de verzekering of de buitenshuisdekking. Zo wordt een kostbaarhedenverzekering vaak alleen in combinatie met een inboedelverzekering afgesloten. Ook de hoogte van de vergoeding voor de schade buitenshuis verschilt per verzekeraar en object. Sommige verzekeraars werken met een maximum bedrag of op basis van een vooraf getaxeerde waarde.

Krasjes en deuken

Dagelijks gebruik van je smartphone of laptop laat zijn sporen na op het apparaat. Door het veelvuldig gebruik ontstaan er krasjes of deuken op bijvoorbeeld je smartphone of laptop. Dit wordt gebruikersschade genoemd. Deze schade wordt nooit vergoed.

Afschrijving

Een verzekeraar houdt rekening met de leeftijd van je spullen en de gebruikersschade. Hoe ouder je laptop, smartphone of camera des te hoger het afschrijvingspercentage.

Diefstal van bijvoorbeeld je camera of laptop uit een auto is niet altijd gedekt. Sommige verzekeraars vergoeden alleen als je kunt aantonen dat de auto goed was afgesloten. Ook mogen je kostbaarheden niet in het zicht hebben gelegen.

Wil je meer weten over een kostbaarhedenverzekering? Of wat op je huidige inboedelverzekering wel of niet verzekerd is? Neem dan contact met ons op, we adviseren je graag.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?