WOZ-waarde te laag of te hoog? Zó maak je bezwaar

Veel vraag naar koopwoningen en weinig aanbod. De gemiddelde huizenprijzen stegen in de afgelopen maanden met zo’n tien procent. Als huizenbezitter stemt je dat ongetwijfeld vrolijk. Daar staat wel een hogere WOZ-beschikking tegenover. Is de WOZ-waarde van je huis te hoog of te laag? Zó maak je bezwaar!

feb 9, 2021

Een huis staat tegenwoordig niet lang te koop. Een of twee bezichtigingsdagen en enkele dagen later is het huis verkocht. Met nog eens een goed bod boven de vraagprijs. Het is geen uitzondering. De gemiddelde huizenprijzen worden bijna maandelijks naar boven bijgesteld.

Extra maandlasten

Jaarlijkse bepaalt de gemeente de waarde van je woning door deze te taxeren. Dat gaat via een referentiewoning in de buurt. Aan de hand daarvan wordt de WOZ-waarde bepaald. De gemeente kijkt voor de waardebepaling onder meer naar de verkoopcijfers van huizen in de omgeving, de ligging en grootte van een huis en de staat van het onderhoud.

Door de stijgende huizenprijzen valt de WOZ-waarde ook dit jaar waarschijnlijk opnieuw hoger uit. Hierdoor stijgen ook de maandelijkse lasten. Enkele gemeentelijke belastingen zijn namelijk gekoppeld aan de WOZ-waarde, zoals het eigenwoningforfait, de erfbelasting en de waterschapsbelasting. Is je huis meer waard geworden, dan stijgen deze belastingen.

WOZ-waarde te laag?

Veel mensen maken van de gelegenheid gebruik om bezwaar aan te tekenen tegen een hoge WOZ-waarde. Dit moet binnen zes weken nadat de beschikking is ontvangen. Vind je de WOZ-waarde te laag? Ook dan is het mogelijk bezwaar te maken. Dat kan belangrijk zijn bij bijvoorbeeld verkoop van de woning. Een hogere WOZ-waarde stuwt de verkoopprijs omhoog.

Kan een huurder bezwaar maken?

Jazeker. Ook een huurder kan bezwaar aantekenen tegen de hoogte van de WOZ-waarde van zijn huurwoning. De maximale huurprijs wordt namelijk mede bepaald aan de hand van de WOZ-waarde. Dat gebeurt in combinatie met het woningwaarderingsstelsel. De verhuurder of huurcommissie kan meer over het puntenstelsel vertellen.

Gratis

Bezwaar maken tegen een te hoge of lage WOZ-waarde loont de moeite. Verschillende bureaus bieden hiervoor hun diensten aan. Wordt je bezwaar toegekend, dan worden er kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden door de gemeente betaald.

Meer weten over bezwaarmaken tegen de WOZ-waarde? Op sites als bezwaarmaker.nl kun je gratis bezwaar maken.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?