Over het algemeen staan de borden ‘Te koop’ niet al te lang in de voortuin van een huis. De afgelopen maanden is het aantal verkopen opnieuw gestegen. Ook de gemiddelde huizenprijzen worden maandelijks of per kwartaal naar boven bijgesteld.
WOZ-waarde
Ook jouw gemeente taxeert elk jaar je huis. Dat gebeurt aan de hand van een standaardwoning in de buurt of omgeving. Aan de hand van de taxatie wordt de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) bepaald. De gemeente kijkt daarbij naar de verkoopcijfers van huizen in de omgeving, de ligging en grootte van een huis en de staat van het onderhoud.
Door de stijgende huizenprijzen, valt de WOZ-waarde ook dit jaar waarschijnlijk hoger voor je uit. Dat drukt meteen op jouw maandlasten. Sommige belastingen zijn namelijk gekoppeld aan de WOZ-waarde. Denk daarbij aan het eigenwoningforfait, de erfbelasting en de waterschapsbelasting. Is je huis meer waard geworden, dan stijgen deze belastingen.
Bezwaar maken of niet?
Ben je het niet eens met de hoogte van de WOZ-waarde, dan kun je bezwaar maken. Dit moet je wel binnen zes weken nadat je de beschikking heb ontvangen doen. Wist je dat je ook bezwaar kunt maken als je de WOZ-waarde te laag vindt? Dit kan van belang zijn bij de verkoop van je huis. Je begint dan de onderhandelingen vanuit een nog betere positie.
Ook een huurder kan bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van de huurwoning. De maximale huurprijs wordt namelijk ook bepaald door de hoogte van de WOZ-waarde. Dat gaat in combinatie met een puntenstelsel, ofwel het woningwaarderingsstelsel. De verhuurder of huurcommissie kan er meer over vertellen.
Gratis bezwaar
Bezwaar maken tegen een te hoge of lage WOZ-waarde is in veel gevallen lucratief. Verschillende bureaus bieden hun diensten aan. Wordt je bezwaar toegekend, dan worden er kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden overigens door de gemeente betaald.
Meer weten over bezwaar maken tegen de WOZ-waarde? Op sites als bezwaarmaker.nl kun je gratis bezwaar maken.