WOZ-waarde te hoog of te laag? Maak bezwaar!

Rijzen de huizenprijzen in jouw buurt ook de pan uit? De gemiddelde huizenprijs stijgt met de maand. Dat is goed nieuws voor een huizenbezitter. Daar staat wel een hogere WOZ-beschikking tegenover. Is de WOZ-waarde van jouw huis te hoog of te laag? Je kunt er wat aan doen!

feb 12, 2020

Over het algemeen staan de borden ‘Te koop’ niet al te lang in de voortuin van een huis. De afgelopen maanden is het aantal verkopen opnieuw gestegen. Ook de gemiddelde huizenprijzen worden maandelijks of per kwartaal naar boven bijgesteld.

WOZ-waarde

Ook jouw gemeente taxeert elk jaar je huis. Dat gebeurt aan de hand van een standaardwoning in de buurt of omgeving. Aan de hand van de taxatie wordt de WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) bepaald. De gemeente kijkt daarbij naar de verkoopcijfers van huizen in de omgeving, de ligging en grootte van een huis en de staat van het onderhoud.

Door de stijgende huizenprijzen, valt de WOZ-waarde ook dit jaar waarschijnlijk hoger voor je uit. Dat drukt meteen op jouw maandlasten. Sommige belastingen zijn namelijk gekoppeld aan de WOZ-waarde. Denk daarbij aan het eigenwoningforfait, de erfbelasting en de waterschapsbelasting. Is je huis meer waard geworden, dan stijgen deze belastingen.

Bezwaar maken of niet?

Ben je het niet eens met de hoogte van de WOZ-waarde, dan kun je bezwaar maken. Dit moet je wel binnen zes weken nadat je de beschikking heb ontvangen doen. Wist je dat je ook bezwaar kunt maken als je de WOZ-waarde te laag vindt? Dit kan van belang zijn bij de verkoop van je huis. Je begint dan de onderhandelingen vanuit een nog betere positie.

Ook een huurder kan bezwaar maken tegen de WOZ-waarde van de huurwoning. De maximale huurprijs wordt namelijk ook bepaald door de hoogte van de WOZ-waarde. Dat gaat in combinatie met een puntenstelsel, ofwel het woningwaarderingsstelsel. De verhuurder of huurcommissie kan er meer over vertellen.

Gratis bezwaar

Bezwaar maken tegen een te hoge of lage WOZ-waarde is in veel gevallen lucratief. Verschillende bureaus bieden hun diensten aan. Wordt je bezwaar toegekend, dan worden er kosten in rekening gebracht. Deze kosten worden overigens door de gemeente betaald.

Meer weten over bezwaar maken tegen de WOZ-waarde? Op sites als bezwaarmaker.nl kun je gratis bezwaar maken.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?