Wil je ook gezonde(re) toetjes?

Een lekkere maaltijd schreeuwt om een nóg lekkerder toetje. Of chiquer: dessert of nagerecht. Het koelvak in je favoriete winkel staat er vol mee, maar er gaat niets boven een eigengemaakt toetje om de maaltijd af te toppen. De ingrediënten van deze overdosis gezondheid? Met magere en halfvolle yoghurt, kwark en vers fruit kom je al een heel eind. Laat het je smaken!

mei 12, 2021

Wie is er niet groot mee geworden? Oer-Hollandse nagerechten: bitterkoekjespudding, griesmeelpudding, karnemelkpap, vanillevla en hangop. Maar waren deze ook zo gezond?

Een toetje past (en hoort misschien wel) bij een gezond eetpatroon. Na het eten is er vast nog plaats voor een schaaltje magere of halfvolle yoghurt (met zo min mogelijk toegevoegde suikers), magere kwark en/of fruit. Daarmee krijg je ook voldoende goede voedingsstoffen als calcium, vitamine B12 en B2 binnen.

Waarom geen volle?

Volle yoghurt, volle kwark, vruchtenyoghurt met veel suiker, vla, pudding, mousse en roomijs zijn minder gezonde keuzes. Deze bevatten namelijk veel verzadigd vet en/of suiker. Een schaaltje magere aardbeienyoghurt herbergt 107 calorieën. In een schaaltje gewone magere yoghurt zitten slechts 56 calorieën. Er zijn dus verschillende varianten van mager.

Schaaltje vla: veel suikers

Vla bevat eiwit, vitamines B2, B12 en calcium, maar óók veel suiker. Met een schaaltje vla krijgt je zo’n vier suikerklontjes én 143 calorieën binnen. Ben je een liefhebber van vla, zoek dan in het koelvak naar een magere variant. Aan pudding of mousse wordt ook vaak room toegevoegd. Deze zuivelproducten zijn dus echte ‘caloriebommen’.

Gezonde keuze

De meest gezonde keuze voor een toetje is magere yoghurt, kwark al dan niet met vers fruit. Varieer met verschillende soorten fruit en de verschillende voedingsstoffen vechten om voorrang. Ook diepvriesfruit is, bij gebrek aan vers fruit, een goed alternatief.

Met twee ons fruit per dag verminder je de kans op hartziekten en beroerten. Ook is er een lagere kans op diabetes type 2, darmkanker en longkanker.

(Bron: Voedingscentrum)

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?