Welke waterschades vergoedt de verzekering

Gelukkig hebben veel mensen een inboedel- of opstalverzekering. Deze verzekeringen dekken doorgaans de gevolgen van waterschade. Maar lang niet alle schades worden vergoed. Welke schade dekt jouw verzekering en voor welke schade draai je zelf op?

feb 14, 2022

Waterschades behoren tot de stille schades. Het duurt vaak enige tijd voordat een lekkage aan het licht komt. Bijvoorbeeld als in je hal het water langs de muren stroomt of je parket meer weg heeft van een golfend parcours bij midgetgolf. Op die momenten ben je al te laat en is het kwaad al geschied. 

Zo voorkom je waterschade:

Onderstaande maatregelen kunnen je veel ellende en geld besparen. 

  • Laat je waterleidinginstallatie elk jaar controleren door een vakman.
  • Check het huis en dak regelmatig op beginnende lekkages of kapotte dakpannen.
  • Check goten en regenpijpen regelmatig op vuil en blad.
  • Isoleer bij vorst de waterleidingen en buitenkranen met isolatiemateriaal en sluit de buitenkranen af.

Mocht je toch nog waterschade hebben, neem dan meteen contact met ons op.

Dit vergoeden verzekeraars doorgaans:

  • Schade door regenwater dat via het dak naar binnen is gekomen;
  • Schade door een lekkend waterbed;
  • Een aquarium met een kapotte ruit;
  • De gevolgschade door een gesprongen waterleiding, kapotte afvoer of koppeling.

Extreme weersomstandigheden

Ons klimaat is in rap tempo aan verandering onderhevig. Hete en droge zomers worden afgewisseld met perioden van hevige regenval. Het rioleringssysteem slaagt er dan niet altijd meer in om het vele regenwater af te voeren. Daardoor ontstaat steeds vaker waterschade. Deze schade is echter beperkt gedekt. Sommige verzekeraars hebben bovendien een eigen risico in hun voorwaarden opgenomen.

Gevolgschade

Bij het bepalen van de schade beoordeelt een verzekeraar of de schade onvoorzien is en bekijkt of het om een gevolgschade gaat. Was de dakgoot wel goed onderhouden? Ontbraken er dakpannen? Of stonden de deuren en ramen wagenwijd open? In die gevallen wordt de schade niet vergoed. Ook waterschade door dijkdoorbraken of overstromingen van rivieren valt bij de meeste inboedel- en opstalverzekeringen niet onder de dekking.

Verzekeringen

Een inboedel- en/of een opstalverzekering zit al in het verzekeringspakket van veel mensen. Hiermee ben je verzekerd dat de meeste gevolgen van waterschade zijn gedekt. Met beide verzekeringen kom je al een heel eind.  De opstalverzekering, voor huizenbezitters, dekt namelijk ook de schade aan je huis. Voor een huurder is een inboedelverzekering voldoende. 

 Nog geen verzekering?

Er is een breed pallet aan schadeverzekeringen. Neem voor een goed advies of een overzicht van welke waterschades wel of niet zijn gedekt, contact met ons op!

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?