Lagere energierekening
Het label loopt van A++++ tot en met G, waarin A het meest energiezuinig is en G het minst zuinig. Hoe hoger het label, hoe beter. Met een hoger label is de energierekening vaak juist lager. Daarnaast zorgt een energiezuinig huis voor meer wooncomfort en een lagere milieu-impact.
Hoe wordt het energielabel vastgesteld? Sinds 1 januari 2021 wordt er een nieuwe rekenmethode gebruikt bij het vaststellen van een energielabel. Dit is volgens Europese richtlijnen. Een energieadviseur komt langs en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Dit wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) per vierkante meter per jaar.
Je krijgt een rapport met daarin de energieprestaties van je huis, hierop wordt het label van A tot en met G bepaald. Daarnaast krijg je een overzicht met verbetermogelijkheden om het energieverbruik te verminderen.
Wat is mijn energielabel?
Wil je weten welk energielabel jouw (toekomstige) huis heeft? Via de site Energielabel.nl kun je het energielabel van een huis opzoeken. Handig als je bijvoorbeeld een huis wil kopen. Wil je een energielabel aanvragen? Kijk dan op de site van de Rijksoverheid voor een stappenplan.
Alle verbeteropties op een rij
Valt jouw energielabel tegen en wil je graag verbeteringen doorvoeren om je huis energiezuiniger te maken? Op de site van Milieu Centraal vind je een overzicht van de mogelijkheden, de voordelen, tips en ervaringen van anderen.
Wil je verduurzamende maatregelen nemen? Dan zijn er mogelijkheden om dit mee te financieren in je (bestaande) hypotheek. Ook daarvoor kan een energielabel belangrijk zijn. Er zijn inmiddels geldverstrekkers die korting geven op basis van het (hoge) energielabel.
Meer informatie?
Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag met een persoonlijk advies.