Wat is mijn energielabel?

Huizen energiezuiniger en duurzamer maken wordt steeds belangrijker. De energieprijzen gaan door dak en de gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder. Daarom kiezen steeds meer mensen voor extra isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Dergelijke maatregelen hebben invloed op je energielabel.

nov 14, 2022

Lagere energierekening

Het label loopt van A++++ tot en met G, waarin A het meest energiezuinig is en G het minst zuinig. Hoe hoger het label, hoe beter. Met een hoger label is de energierekening vaak juist lager. Daarnaast zorgt een energiezuinig huis voor meer wooncomfort en een lagere milieu-impact.

Hoe wordt het energielabel vastgesteld? Sinds 1 januari 2021 wordt er een nieuwe rekenmethode gebruikt bij het vaststellen van een energielabel. Dit is volgens Europese richtlijnen. Een energieadviseur komt langs en berekent hoeveel energie er nodig is voor verwarming, warm water, ventilatie en koeling van de woning. Dit wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh) per vierkante meter per jaar.

Je krijgt een rapport met daarin de energieprestaties van je huis, hierop wordt het label van A tot en met G bepaald. Daarnaast krijg je een overzicht met verbetermogelijkheden om het energieverbruik te verminderen.

Wat is mijn energielabel?

Wil je weten welk energielabel jouw (toekomstige) huis heeft? Via de site Energielabel.nl kun je het energielabel van een huis opzoeken. Handig als je bijvoorbeeld een huis wil kopen. Wil je een energielabel aanvragen? Kijk dan op de site van de Rijksoverheid voor een stappenplan.

Alle verbeteropties op een rij

Valt jouw energielabel tegen en wil je graag verbeteringen doorvoeren om je huis energiezuiniger te maken? Op de site van Milieu Centraal vind je een overzicht van de mogelijkheden, de voordelen, tips en ervaringen van anderen.

Wil je verduurzamende maatregelen nemen? Dan zijn er mogelijkheden om dit mee te financieren in je (bestaande) hypotheek. Ook daarvoor kan een energielabel belangrijk zijn. Er zijn inmiddels geldverstrekkers die korting geven op basis van het (hoge) energielabel.

Meer informatie?

Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag met een persoonlijk advies.

 

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?