Waarom een levenstestament afsluiten?

We hopen natuurlijk allemaal in goede gezondheid oud te worden, maar het leven heeft soms onverwachte wendingen. De meeste mensen hebben een testament afgesloten voor als zijzelf of hun partner overlijdt. Maar wat als je ziek of dement wordt en niet meer in staat bent om belangrijke beslissingen te nemen? Daarvoor is het levenstestament.

nov 14, 2022

Een levenstestamant doet eigenlijk hetzelfde als een traditioneel testament, alleen dan bij leven. Steeds meer mensen laten zo’n document opstellen. Met een levenstestament kun je vastleggen dat een aangewezen persoon belangrijke beslissingen kan nemen in jouw leven op het moment dat je dat zelf niet meer kunt.

Schrijnende situaties voorkomen

Een voorbeeld: twee mensen hebben samen een huis en een hypotheek. Een van de twee krijgt te maken met dementie en is niet meer in staat om belangrijke beslissingen te nemen. Maar zonder toestemming van de partner kan iemand geen beslissingen nemen over bijvoorbeeld de verkoop van het huis.

Dergelijke situaties kun je ondervangen met een levenstestament. Je kunt in zo’n document vastleggen wie belangrijke beslissingen mag nemen voor jou als je dit zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld door een ongeluk of dementie. Wie mag bijvoorbeeld het huis verkopen? Het vermogen beheren? Of beslissingen nemen over behandelingen in het ziekenhuis? Allemaal zaken om over na te denken.

Bewindvoering bij de rechter

Als je geen levenstestament hebt, moeten je partner of kinderen eerst naar de rechter om bewindvoering en mentorschap aan te vragen. In veel gevallen blijft dan toestemming van de rechter nodig bij uitgaven boven de 1500 euro. In een levenstestament leg je vast wie voor jou gevolmachtigd is om beslissingen te nemen over materiele zaken zoals het huis en schenkingen. Ook persoonlijke zaken kun je vast laten leggen, bijvoorbeeld wie er mag beslissen over de kinderen en het laten uitvoeren van bepaalde behandelingen in het ziekenhuis of juist het stopzetten hiervan.

Duidelijkheid

Met een levenstestament is meteen vastgelegd wie de volmacht heeft om beslissingen te nemen uit jouw naam. Dat voorkomt een hoop onduidelijkheid en zorgt ervoor dat er snel noodzakelijke beslissingen genomen kunnen worden. Wat er precies in je levenstestament staat, kun je zelf bepalen. Wil jij vooral richten op financiële zaken? Of juist de medische zaken, zoals beslissingen over reanimatie of euthanasie? Je kunt dit allemaal zelf invullen.

Wil je je levenstestament later nog aanpassen, dat kan. Je persoonlijke wensen veranderen misschien met de tijd. Dat kun je laten veranderen bij de notaris. Ook kun je ervoor kiezen om iemand anders te volmachtigen als dat beter bij je past op een bepaald moment in je leven.

Op zoek naar een deskundig levensexecuteur? Financieel Werk kan je verder helpen. Bel ons voor meer informatie.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?