Voorkom een te dure autoverzekering

Heb je een auto, dan ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Die zijn er in vele soorten en maten, maar er hangt soms ook een stevig prijskaartje aan. Waar moet je op letten bij de huidige of nieuwe autoverzekering? Let op: goedkoop is vaak ook duurkoop.

jun 8, 2020

In de showroom staat je net gekochte auto al te shinen. Hoe verleidelijk is het om in die situatie tegelijk ook een autoverzekering af te sluiten bij de autodealer? Vaak ben je dan duurder uit, zo blijkt uit onderzoek. Voor sommige autoverzekeringen betaal je zelfs het dubbele aan premie, vergeleken met andere verzekeringen met dezelfde dekking.

‘Snel geregeld’

Maar er is meer. Een dergelijke verzekering is niet op maat gesneden bij je auto of op het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Dit soort verzekeringen sluit je ook nog eens vaak af bij een online-verzekeraar. Snel geregeld, dat wel. Maar bij schade sta je er vaak alleen voor. Bij schadegevallen kun je bij ons in ieder geval rekenen op onze ervaring en een deskundige afwikkeling van de schade.

Zekerheid voor alles

Goed verzekerd zijn én blijven. Dat is belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een auto met een alarmsysteem, dan moet het systeem na drie jaar worden gecontroleerd. Daarna moet dat jaarlijks gebeuren anders verlies je het veiligheidscertificaat en is je auto wellicht niet verzekerd bij diefstal.

Schade en uw premie

Claim je een autoschade bij je verzekeraar dan is dat van invloed op de hoogte van de premie. Maar ook het aantal jaren dat je schadevrij rijdt, is van invloed op de premie. In jouw voordeel. Wat verstaat je verzekeraar onder schadevrije jaren? Wat is de invloed van een geclaimde schade op de schadevrije jaren (het bonus-malussysteem)?

Claim je geen schade, dan krijg je een ‘cadeautje’ van je verzekeraar in de vorm van een premiekorting. Per schadevrij jaar ontvang je deze korting en dat kan al snel oplopen. Er is wel een maximum aan deze premiekorting verbonden.

Terugval op premieladder

Je rijdt al een aantal jaren schadevrij en plotseling ben je bij een aanrijding betrokken. Het is niet te hopen dat het gebeurt, maar claim je deze autoschade bij je verzekeraar en wordt het schadebedrag uitgekeerd, dan zak je meerdere treden op de premieladder. In dat geval bestaat de kans dat je meer premie moet gaan betalen.

Sinds 1 januari 2016 werken alle verzekeraars met een vaste terugval. Elke verzekeraar kan nog wel zelf de hoogte van de korting bepalen. Deze korting kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van je leeftijd of het aantal gereden kilometers per jaar.

Meenemen schadevrije jaren?

Wil je overstappen naar een andere verzekeraar, dan kun je jouw schadevrije jaren meenemen. Stap je over naar een andere autoverzekeraar, dan dien je jouw schadevrije jaren op te geven. De nieuwe autoverzekeraar zal in een centrale database jouw schadevrije jaren opzoeken en controleren.
Bij een scheiding of overlijden kan je (ex-)partner deze schadevrije jaren overnemen.

Van lease naar privé

Heb je een leaseauto, maar ga je weer privé een auto rijden, dan moet je een verklaring van de leasemaatschappij overleggen aan je nieuwe verzekeraar. Die neemt de opgebouwde schadevrije jaren meestal over, tenminste als je de enige bestuurder van de leaseauto bent geweest.

Een goede autoverzekering, de juiste dekking, schadevrije jaren of de hoogte van je premie bepalen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag op weg.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?