Voorkom een te dure autoverzekering

Heb je een auto, dan ben je verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Die zijn er in vele soorten en maten, maar er hangt soms ook een stevig prijskaartje aan. Waar moet je op letten bij de huidige of nieuwe autoverzekering? Let op: goedkoop is vaak ook duurkoop.

jun 8, 2020

In de showroom staat je net gekochte auto al te shinen. Hoe verleidelijk is het om in die situatie tegelijk ook een autoverzekering af te sluiten bij de autodealer? Vaak ben je dan duurder uit, zo blijkt uit onderzoek. Voor sommige autoverzekeringen betaal je zelfs het dubbele aan premie, vergeleken met andere verzekeringen met dezelfde dekking.

‘Snel geregeld’

Maar er is meer. Een dergelijke verzekering is niet op maat gesneden bij je auto of op het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Dit soort verzekeringen sluit je ook nog eens vaak af bij een online-verzekeraar. Snel geregeld, dat wel. Maar bij schade sta je er vaak alleen voor. Bij schadegevallen kun je bij ons in ieder geval rekenen op onze ervaring en een deskundige afwikkeling van de schade.

Zekerheid voor alles

Goed verzekerd zijn én blijven. Dat is belangrijk. Heb je bijvoorbeeld een auto met een alarmsysteem, dan moet het systeem na drie jaar worden gecontroleerd. Daarna moet dat jaarlijks gebeuren anders verlies je het veiligheidscertificaat en is je auto wellicht niet verzekerd bij diefstal.

Schade en uw premie

Claim je een autoschade bij je verzekeraar dan is dat van invloed op de hoogte van de premie. Maar ook het aantal jaren dat je schadevrij rijdt, is van invloed op de premie. In jouw voordeel. Wat verstaat je verzekeraar onder schadevrije jaren? Wat is de invloed van een geclaimde schade op de schadevrije jaren (het bonus-malussysteem)?

Claim je geen schade, dan krijg je een ‘cadeautje’ van je verzekeraar in de vorm van een premiekorting. Per schadevrij jaar ontvang je deze korting en dat kan al snel oplopen. Er is wel een maximum aan deze premiekorting verbonden.

Terugval op premieladder

Je rijdt al een aantal jaren schadevrij en plotseling ben je bij een aanrijding betrokken. Het is niet te hopen dat het gebeurt, maar claim je deze autoschade bij je verzekeraar en wordt het schadebedrag uitgekeerd, dan zak je meerdere treden op de premieladder. In dat geval bestaat de kans dat je meer premie moet gaan betalen.

Sinds 1 januari 2016 werken alle verzekeraars met een vaste terugval. Elke verzekeraar kan nog wel zelf de hoogte van de korting bepalen. Deze korting kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van je leeftijd of het aantal gereden kilometers per jaar.

Meenemen schadevrije jaren?

Wil je overstappen naar een andere verzekeraar, dan kun je jouw schadevrije jaren meenemen. Stap je over naar een andere autoverzekeraar, dan dien je jouw schadevrije jaren op te geven. De nieuwe autoverzekeraar zal in een centrale database jouw schadevrije jaren opzoeken en controleren.
Bij een scheiding of overlijden kan je (ex-)partner deze schadevrije jaren overnemen.

Van lease naar privé

Heb je een leaseauto, maar ga je weer privé een auto rijden, dan moet je een verklaring van de leasemaatschappij overleggen aan je nieuwe verzekeraar. Die neemt de opgebouwde schadevrije jaren meestal over, tenminste als je de enige bestuurder van de leaseauto bent geweest.

Een goede autoverzekering, de juiste dekking, schadevrije jaren of de hoogte van je premie bepalen? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag op weg.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?