Voorkom de herfstdip

Je kent die dagen vast wel: bij het opstaan is het nog donker en als je thuis komt van je werk, is het opnieuw donker. Je wordt er niet vrolijk van. Sterker nog: vermoeidheid, lusteloosheid, een slecht humeur en sombere gevoelens liggen op de loer. Probeer onderstaande tips en je humeur klaart er van op!

sep 13, 2021

Vallende bladeren, striemende regenbuien en herfststormen. Het zijn van die dagen waarbij je niet zonder paraplu van huis kunt. Drie keer per dag een nat pak. Niet om vrolijk van te worden. Achter de wolken schijnt altijd de zon. Altijd? Tips om een herfstdip te voorkomen.

Ga herfstdip te lijf met ‘licht’

Veel mensen hebben baat bij lichttherapie via een handzame LED-daglichtlamp. Ook een zogenoemde daglichtwekker die het opkomen van de zon nabootst, is populair in de donkere maanden van het jaar. Laat naar bed en in de ochtend te lang blijven liggen? Zorg ook voor een goed dag- en nachtritme en houd je daaraan vast. Zorg zeker in de herfst en winter voor acht uur slaap per dag.

Voldoende ‘echt’ daglicht

Door voldoende daglicht maakt je lichaam onder meer cortisol aan. Dit hormoon zorgt dat je wakker en bij de les blijft. Maak bijvoorbeeld een lunchwandeling tijdens je pauze, zodat je niet de hele dag in een donker gebouw zit. Een lange boswandeling in het weekend kan ook. Voor de echte bikkels: fiets een rondje door een natuurgebied. Ook als het waait. In de herfst is de natuur immers op haar mooist.

Beweeg voldoende

Bewegen maakt je fit. Ga naar de sportschool, hardlopen in het bos of maak een lange kleurrijke boswandeling. Je hersenen maken dan endorfine aan. Dit werkt ontspannend en geeft nieuwe energie.

Stamppot en stoofschotels

Eet typische winterkost als stamppot en stoofschotels. Door de dierlijke proteïnen in het eten maakt je lichaam stoffen aan die je energie geven en wakker houden. Hutspot of zuurkoolstamp? Lekker, maar er zijn ook verrassende alternatieven. Begin de dag met een stevig ontbijt. Het zorgt ervoor dat je lichaam goed op gang komt.

Warm aankleden

Is het guur weer en moet je toch naar buiten: trek warme kleding aan. Bij lage temperaturen slokt je lichaam energie op om weer op de juiste lichaamstemperatuur te komen. Daardoor ben je sneller vermoeid.

Doe eens gek!

Doe eens gek en verwen jezelf. Koop een goed boek, een lekkere fles wijn of ga uit eten. Je hebt het verdiend en probeer die gedachten zolang mogelijk vast te houden.

Ontspan regelmatig

Een saunabezoek, een beautydag of een verkwikkende massage. Het is niet alleen goed voor je lichaam, ook het rustgevende gevoel lift nog een enkele dagen mee.

Uitje

Maak leuke uitjes met je partner, gezin, vrienden of familie. Sluit een boswandeling af in een pannenkoekenhuis. Maar ga ook eens een weekendje weg, naar de film of een dag winkelen. Dat doet een mens op zijn tijd goed

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?