Verhuizen of verbouwen? Dit zijn de mogelijkheden

Een ruimere woonkamer, een extra slaapkamer of meer bergruimte, veel mensen denken na over veranderingen in of aan hun woning. Maar wat is de beste optie? Je woning verbouwen of toch een andere woning kopen? Wij zetten een aantal mogelijkheden voor je op een rij.

jan 9, 2023

Veel mensen hebben een wensenlijstje als het aankomt op hun woning. Extra ruimte is een veelgehoorde wens. Je kunt er dan voor kiezen om te gaan verhuizen naar een ruimere woning, maar je kunt ook kijken naar de mogelijkheden om je huidige woning te verbouwen. Daarmee kun je in veel gevallen ook je dromen realiseren.

Nieuwe tendens  

De woningmarkt is nog steeds erg krap, al lijkt er langzaamaan wat meer ruimte te komen. De hypotheekrente is namelijk gestegen. Daarmee lijkt er langzaam een einde te komen aan de enorme gekte en overbiedingen op de woningmarkt. Al verschilt de tendens sterk per regio.

Verbouwen verleidelijk

Omdat een woning kopen een grote uitdaging was en nog steeds is, kiezen veel mensen voor een verbouwing om hun woonwensen werkelijkheid te laten worden. Het zorgt niet alleen voor meer wooncomfort, maar geeft je ook meteen de mogelijkheid om je woning te verduurzamen. Die extra ruimte, extra comfort of verduurzamende maatregelen vergroten vaak de waarde van je woning.

Verbouwen heeft veel voordelen, maar het brengt ook veel kosten met zich mee. Heb je plannen om te gaan verbouwen? Kijk dan eerst naar de financiële mogelijkheden. Is het handig om spaargeld in te zetten? Of is het misschien interessant om je hypotheek over te sluiten of een tweede hypotheek te nemen? Zorg dat je alle mogelijkheden hebt bekeken voordat je een beslissing neemt. Zo weet je zeker dat de financiering het beste aansluit bij jouw situatie.

We zetten een aantal financieringsmogelijkheden voor een verbouwing op een rij:

Geen rente

Als je genoeg spaargeld hebt, dan kan het interessant zijn om dit in te zetten voor een verbouwing. Op een spaarrekening levert het namelijk nauwelijks rente op. Als je de woning verbeter met spaargeld, zit het rendement op termijn in de stenen. Omdat je dan ook geen extra hypotheek nodig hebt, gaan je maandlasten niet omhoog.

Consumptief krediet

Voor een verbouwing kun je een consumptief krediet afsluiten, dat is een lening met een korte looptijd. Er is geen onderpand nodig én de betaalde rente is aftrekbaar. Alleen is de rente bij een krediet een stuk hoger dan bij een hypotheek.

Hogere inschrijving hypotheek

Heb jij bij het afsluiten van je hypotheek gekozen voor een hogere inschrijving? Dat is handig. Want als je je hypotheek wil verhogen voor een verbouwing hoef je hiervoor niet opnieuw langs de notaris. Je kunt gewoon de extra ruimte gebruiken.
De geldverstrekker controleert wel of deze nieuwe verhoging ook voor jou betaalbaar is.

Tweede hypotheek

Je kunt ook een tweede hypotheek afsluiten voor je verbouwing. De geldverstrekker bekijkt dan of je de extra hypotheeklasten kunt dragen. Daarna kun je naar de notaris om alles vast te laten leggen.

Hypotheek oversluiten

Is jouw hypotheekrente hoger dan de huidige rentestand? Dan kun je je hypotheek misschien oversluiten en eventueel verhogen voor een verbouwing. Zo sla je een dubbelslag.

Schone wereld

Energiebesparende maatregelen zijn steeds vaker onderdeel van een verbouwing. Je kunt er immers veel geld mee besparen en het is goed voor het milieu. Voor energiebesparende maatregelen kun je een (extra) lening afsluiten. Daarnaast zijn er verschillende subsidies. Meer informatie hierover vind je de website van de Rijksoverheid en de SVn

Door de energiebesparende maatregelen krijgt je woning een beter energielabel. Dat is een pluspunt als je de woning in de toekomst wil verkopen. 

NHG: lagere rente én energie besparen

Als je woning (waarde maximaal 405.000 euro) in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is de hypotheekrente vaak iets lager dan bij een hypotheek zonder NHG.

Voor de investering in energiebesparende maatregelen is een hypotheekaanvraag mogelijk tot maximaal 106 procent van de waarde van de woning, in plaats van de gebruikelijke 100 procent. Deze extra financieringsruimte noemt de NHG het Energiebespaarbudget.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Een hypotheek is altijd maatwerk. Het moet immers zo goed mogelijk aansluiten bij jou persoonlijke situatie. Daarom zorgen wij altijd voor persoonlijk advies. Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact met ons op.

 

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?