Verbouwen of verhuizen? Zo maak je de keuze

Gezinsuitbreiding op komst? Meer wooncomfort? Wooncarrière maken? Dat wordt verhuizen of verbouwen. In veel huishoudens is dit het gesprek van de dag. De prijzen op de huizenmarkt stijgen nog steeds. In dat geval is verbouwen een serieus alternatief. Zeker nu de rente nog steeds historisch laag is!

jan 11, 2021

Alle ogen zijn tegenwoordig gericht op de woningmarkt. Door de schaarste aan koopwoningen schieten de prijzen omhoog. Veel huizen worden vaak binnen een week verkocht. Aan de andere kant is de hypotheekrente nog steeds historisch laag. Dat geeft mogelijkheden om uit te kijken naar een nieuwe woonstek. Of toch maar investeren in je huidige woning door uit te bouwen of op zolder twee nieuwe slaapkamers maken?

Voor beide opties is wat te zeggen, maar voor meer wooncomfort is verbouwen een reële oplossing. Bovendien kan je woning door een verbouwing ook nog eens in waarde stijgen.

Verbouwen altijd duurder?

Hoe je het ook wendt of keert: verbouwen kost geld. Een uitbouw of twee extra slaapkamers met dakkapel loopt al snel in de papieren. Zeker als je de zolder ook nog eens laat isoleren. Daarnaast leert de praktijk dat verbouwen altijd extra kosten met zich meebrengt.

Het is raadzaam om vooraf de financiën in kaart te brengen. Loont het om je spaargeld (deels) te gebruiken of is het interessanter om de verbouwing te financieren? In het laatste geval kun je geld lenen, de hypotheek oversluiten naar een lagere rente of de hogere inschrijving van de huidige hypotheek benutten.

Lage spaarrente

Bij voldoende spaargeld kun je dat inzetten voor de verbouwing. Met de huidige lage spaarrente is dat een veelgebruikte oplossing. Het scheelt in de maandlasten want je betaalt geen rente en afbetaling.

Geld lenen kan ook via een consumptief krediet. Deze lening heeft een korte looptijd en er is geen onderpand nodig én de betaalde rente is aftrekbaar. Let op: de rente voor de kredieten is veel hoger dan bij een hypotheek.

Oversluiten of hogere inschrijving

Bij het afsluiten van een hypotheek houden veel mensen al rekening met een latere verbouwing. Dat doen ze door een hypotheek met een hogere inschrijving te sluiten. Gaan ze verbouwen dan wordt daarvoor de extra ruimte gebruikt. De voordelen? Het geld is snel beschikbaar, zonder dat je ervoor naar de notaris moet. Voor een tweede hypotheek of het oversluiten van de huidige hypotheek is wel een notarisbezoek noodzakelijk.

Energiezuinig(er)

Het streven naar een schonere wereld staat bij velen hoog in het vaandel. Bij een verbouwing staat het energiezuinig(er) maken van de woning dan ook hoog op het wensenlijstje. Veel hypotheekbanken financieren energiebesparende maatregelen aan de woning. Hiervoor kun je een lening afsluiten en/of subsidie krijgen. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op de site van het SVn.nl.

Wij adviseren je hierbij graag. Door de energiebesparende verbeteringen stijgt je woning op het energielabel. Dat is aantrekkelijk bij een eventuele verkoop van je woning.

NHG: lagere rente

Komt je huis (waarde maximaal 325.000 euro) in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is de rente nóg lager. Voor de investering in energiebesparende maatregelen is een hypotheekaanvraag mogelijk tot maximaal 106 procent van de waarde van de woning, in plaats van maximaal 100 procent. Deze extra financieringsruimte noemt de NHG het Energiebespaarbudget.

Schriftelijke offerte

Laat je niet verrassen door extra kosten bij een verbouwing. Vraag de aannemer altijd vooraf om een schriftelijke offerte met de exacte werkzaamheden en prijzen. Ook van het meerwerk.

Het laatste aandachtspunt: je woning is na verbouwing ongetwijfeld in waarde gestegen. Pas daarom je opstalverzekering aan.

Meer informatie

Ga je verbouwen en wil je een financieel advies dat bij jouw persoonlijke situatie past? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?