Verbouwen is het nieuwe verhuizen

Verbouwen of verhuizen? Het is een veelgestelde vraag in menig huishouden. Je hebt het uitstekend naar je zin in de huidige woning. Toch zoek je meer wooncomfort. De prijzen op de huizenmarkt rijzen momenteel de pan uit. In dat geval is verbouwen een serieuze optie. Zeker nu de rente zo laag staat!

jan 15, 2020

De plek waar je woont bevalt prima. Mooie straat, fijne buren, goede buurt en alle voorzieningen op loopafstand. Wat wil je nog meer? Vanwege gezinsuitbreiding is een extra slaapkamer misschien wel handig. En een uitbouw in combinatie met een nieuwe keuken is ook welkom.

Ondanks de lage hypotheekrente blijft het een duivels dilemma: verhuizen of verbouwen? Voor beide opties is wat te zeggen, maar in het geval van meer wooncomfort is verbouwen een reële oplossing. Bovendien kan je woning door een verbouwing ook nog eens in waarde stijgen.

Verbouwen valt altijd duurder uit

Linksom of rechtsom: verbouwen kost geld. De verbouwing van je zolder naar twee extra kamers met dakkapel is een duur grapje. Als je toch bezig bent, dan kun je de zolder ook nog isoleren. Ook een uitbouw inclusief nieuwe keuken kan aardig in de papieren lopen. Daarnaast leert de praktijk dat verbouwen altijd extra kosten met zich meebrengt.

Breng daarom voordat je gaat verbouwen je financiën in kaart. Kijk ook of je jouw spaargeld (deels) gebruikt of dat je de verbouwing wilt financieren. In dat geval kun je geld lenen, je huidige hypotheek oversluiten naar een lagere rente of de hogere inschrijving van je huidige hypotheek benutten.

Geen rente en afbetaling

Heb je voldoende spaargeld, dan kun je dat gebruiken voor de verbouwing. Zeker met de huidige lage rente voor je spaargeld is dat een goede optie. Je betaalt in dat geval geen maandelijkse rente en geen afbetaling. Dat scheelt sowieso flink in je portemonnee.
Sommige mensen lenen geld via een zogeheten consumptief krediet. De looptijd hiervan is kort, een onderpand is niet nodig en de rente is mogelijk aftrekbaar. Nadeel: deze rente is veel hoger dan bij een hypotheek.  

Oversluiten of hogere inschrijving

Bij het afsluiten van een hypotheek houden sommige mensen al rekening met een latere verbouwing. Ze sluiten een hypotheek met een hogere inschrijving. De extra ruimte gebruiken ze voor de verbouwing. Het geld is dan snel beschikbaar, zonder dat je ervoor naar de notaris moet. Voor een tweede hypotheek of oversluiten van je huidige hypotheek moet je wel naar de notaris.

Energiebesparing

Veel mensen maken bij een verbouwing van de gelegenheid gebruik om hun woning energiezuinig(er) te maken en daardoor een bijdrage te leveren aan een schonere wereld. Veel hypotheekbanken financieren energiebesparende maatregelen aan de woning. Hiervoor kun je een lening afsluiten en/of subsidie krijgen. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van het SVn.nl.
Wij adviseren je hierbij graag. Door de energiebesparende aanpassingen stijgt je huis op het energielabel. Dat is gunstig als je jouw huis wilt verkopen.

NHG: lagere rente

Komt je huis (waarde maximaal 310.000 euro) in aanmerking voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is de rente nóg lager. Voor de investering in energiebesparende maatregelen kun je een hypotheek aanvragen tot maximaal 106 procent van de waarde van je woning, in plaats van maximaal 100 procent. Deze extra financieringsruimte noemt de NHG het Energiebespaarbudget.

Geen verrassingen

Bij een verbouwing wil je achteraf niet worden ‘verrast’ met extra kosten. Vraag daarom de aannemer altijd om een schriftelijke offerte met de exacte werkzaamheden en prijzen. Ook van het mogelijke meerwerk. Na de verbouwing is je woning ongetwijfeld in waarde gestegen. Laat je ook op dit gebied niet verrassen en pas je opstalverzekering aan.

Meer informatie

Ga je verbouwen en wil je een financieel advies op maat? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?