Veilige Wifi op vakantie? Zo doe je dat!

Swingend op het strand van Ibiza, op de top van Alpe D’Huez of in hartje Londen. Internetten kun je tegenwoordig overal: vanuit je eigen bundel of via een Wifi-netwerk. Je mail bekijken of een Instagram-story plaatsen is met een paar klikken gebeurd. Maar is het ook veilig?

jun 14, 2019

Dankzij wifi kun je met een computer, tablet of smartphone draadloos internetten. Waar je ook bent: op het vliegveld, op een camping of in het centrum van een stad. Maar is het gebruik van een openbaar Wifi-netwerk wel zonder risico’s? Het antwoord daarop is ‘nee’.  

Niet internetbankieren
Op de eerste plaats is het verstandig om een openbaar Wifi-netwerk niet te gebruiken om te internetbankieren. Ook andere acties waarbij je moet inloggen of persoonlijke gegevens moet achterlaten, kun je beter nalaten. Sla ook geen wachtwoorden of inloggegevens op. Tot slot: wis je browsergeschiedenis en verwijder de cookies.  

Nog meer tips:
Maak in het buitenland liever geen verbinding met een open Wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord. Kies bij voorkeur een netwerk dat beveiligd is met een persoonlijk wachtwoord.

Wil je toch gebruikmaken van een open netwerk? Voer dan geen persoonlijke wachtwoordgegevens of inlognamen in.

Kies alleen beveiligde websites met een ‘slotje’ voor de URL, gevolgd door HTTPS.

Varieer regelmatig met je wachtwoorden. Tip: gebruik een zin in plaats van een woord. Voer nooit je naam of geboortedatum in. Een lang wachtwoord is doorgaans veel veiliger.

Zet Wifi uit op je smartphone en pas weer aan als je het gaat gebruiken. Wifi onthoudt automatisch de netwerken die je onlangs hebt gebruikt. Ben je ingelogd op een onbeveiligd netwerk dan kunnen hackers informatie van je telefoon of computer  halen.

Wil je wel vertrouwelijke informatie versturen, doe dat dan via de 4G-verbinding op je smartphone.

Zet Bluetooth, bijvoorbeeld na gebruik handsfree bellen, uit op je smartphone. Hackers kunnen inmiddels ook Bluetooth kraken.

Veilig internetten in het buitenland kan het beste via een VPN-verbinding (virtual private network). Alle uitgaande informatie wordt versleuteld verstuurd.

Ons laatste nieuws

Prinsjesdag 2024
Prinsjesdag 2024

Tijdens Prinsjesdag zijn alle ogen gericht op het nieuwe kabinet, dat net voor de zomer is beëdigd. Zij presenteren hun plannen en de begroting voor het komende jaar. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen – met name op het gebied van hypotheken en verzekeringen – voor je op een rij.

Lees meer
Waterschade? Wat vergoedt de verzekering?
Waterschade? Wat vergoedt de verzekering?

Vorig jaar was het natste jaar sinds het begin van de metingen en ook dit jaar is er al veel regen gevallen. Dat zorgt voor overlast, denk aan ondergelopen straten en kelders. Daarnaast zorgt het ook voor schade aan gebouwen. Meer mensen hadden te maken met lekkende daken of ramen. Waterschade is ontzettend vervelend, water kruipt immers overal naartoe.

Lees meer
Wat kun je doen met de overwaarde?
Wat kun je doen met de overwaarde?

Na een rustigere periode stijgen de huizenprijzen inmiddels naar nieuwe records. De woningmarkt blijft oververhit. Mensen die al een langere tijd een woning bezitten, hebben daarom inmiddels vaak een flinke overwaarde. De overwaarde is het verschil tussen de actuele verkoopwaarde van een woning en de hypotheek die ervoor is afgesloten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?