Dankzij wifi kun je met een computer, tablet of smartphone draadloos internetten. Waar je ook bent: op het vliegveld, op een camping of in het centrum van een stad. Maar is het gebruik van een openbaar Wifi-netwerk wel zonder risico’s? Het antwoord daarop is ‘nee’.
Niet internetbankieren
Op de eerste plaats is het verstandig om een openbaar Wifi-netwerk niet te gebruiken om te internetbankieren. Ook andere acties waarbij je moet inloggen of persoonlijke gegevens moet achterlaten, kun je beter nalaten. Sla ook geen wachtwoorden of inloggegevens op. Tot slot: wis je browsergeschiedenis en verwijder de cookies.
Nog meer tips:
Maak in het buitenland liever geen verbinding met een open Wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord. Kies bij voorkeur een netwerk dat beveiligd is met een persoonlijk wachtwoord.
Wil je toch gebruikmaken van een open netwerk? Voer dan geen persoonlijke wachtwoordgegevens of inlognamen in.
Kies alleen beveiligde websites met een ‘slotje’ voor de URL, gevolgd door HTTPS.
Varieer regelmatig met je wachtwoorden. Tip: gebruik een zin in plaats van een woord. Voer nooit je naam of geboortedatum in. Een lang wachtwoord is doorgaans veel veiliger.
Zet Wifi uit op je smartphone en pas weer aan als je het gaat gebruiken. Wifi onthoudt automatisch de netwerken die je onlangs hebt gebruikt. Ben je ingelogd op een onbeveiligd netwerk dan kunnen hackers informatie van je telefoon of computer halen.
Wil je wel vertrouwelijke informatie versturen, doe dat dan via de 4G-verbinding op je smartphone.
Zet Bluetooth, bijvoorbeeld na gebruik handsfree bellen, uit op je smartphone. Hackers kunnen inmiddels ook Bluetooth kraken.
Veilig internetten in het buitenland kan het beste via een VPN-verbinding (virtual private network). Alle uitgaande informatie wordt versleuteld verstuurd.