Veilige Wifi op vakantie? Zo doe je dat!

Swingend op het strand van Ibiza, op de top van Alpe D’Huez of in hartje Londen. Internetten kun je tegenwoordig overal: vanuit je eigen bundel of via een Wifi-netwerk. Je mail bekijken of een Instagram-story plaatsen is met een paar klikken gebeurd. Maar is het ook veilig?

jun 14, 2019

Dankzij wifi kun je met een computer, tablet of smartphone draadloos internetten. Waar je ook bent: op het vliegveld, op een camping of in het centrum van een stad. Maar is het gebruik van een openbaar Wifi-netwerk wel zonder risico’s? Het antwoord daarop is ‘nee’.  

Niet internetbankieren
Op de eerste plaats is het verstandig om een openbaar Wifi-netwerk niet te gebruiken om te internetbankieren. Ook andere acties waarbij je moet inloggen of persoonlijke gegevens moet achterlaten, kun je beter nalaten. Sla ook geen wachtwoorden of inloggegevens op. Tot slot: wis je browsergeschiedenis en verwijder de cookies.  

Nog meer tips:
Maak in het buitenland liever geen verbinding met een open Wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord. Kies bij voorkeur een netwerk dat beveiligd is met een persoonlijk wachtwoord.

Wil je toch gebruikmaken van een open netwerk? Voer dan geen persoonlijke wachtwoordgegevens of inlognamen in.

Kies alleen beveiligde websites met een ‘slotje’ voor de URL, gevolgd door HTTPS.

Varieer regelmatig met je wachtwoorden. Tip: gebruik een zin in plaats van een woord. Voer nooit je naam of geboortedatum in. Een lang wachtwoord is doorgaans veel veiliger.

Zet Wifi uit op je smartphone en pas weer aan als je het gaat gebruiken. Wifi onthoudt automatisch de netwerken die je onlangs hebt gebruikt. Ben je ingelogd op een onbeveiligd netwerk dan kunnen hackers informatie van je telefoon of computer  halen.

Wil je wel vertrouwelijke informatie versturen, doe dat dan via de 4G-verbinding op je smartphone.

Zet Bluetooth, bijvoorbeeld na gebruik handsfree bellen, uit op je smartphone. Hackers kunnen inmiddels ook Bluetooth kraken.

Veilig internetten in het buitenland kan het beste via een VPN-verbinding (virtual private network). Alle uitgaande informatie wordt versleuteld verstuurd.

Ons laatste nieuws

Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!
Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!

Tegels eruit, groen erin. Dat is de nieuwe trend. We worden immers altijd vrolijk van een groene tuin met kleurrijke bloemen. Maar dat is niet het enige argument. Een groene tuin zorgt er ook voor dat we de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen doorstaan.

Lees meer
Houd je leningen tegen het licht
Houd je leningen tegen het licht

Iedereen merkt de stijgende prijzen in de portemonnee. Bijna alles is immers duurder geworden, van stroom en gas tot eten en kleding. Door je financiën eens onder de loep te nemen, kun je misschien wat besparen. Zo houd je meer over voor de leuke dingen in het leven.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?