Veilige Wifi op vakantie? Zo doe je dat!

Swingend op het strand van Ibiza, op de top van Alpe D’Huez of in hartje Londen. Internetten kun je tegenwoordig overal: vanuit je eigen bundel of via een Wifi-netwerk. Je mail bekijken of een Instagram-story plaatsen is met een paar klikken gebeurd. Maar is het ook veilig?

jun 14, 2019

Dankzij wifi kun je met een computer, tablet of smartphone draadloos internetten. Waar je ook bent: op het vliegveld, op een camping of in het centrum van een stad. Maar is het gebruik van een openbaar Wifi-netwerk wel zonder risico’s? Het antwoord daarop is ‘nee’.  

Niet internetbankieren
Op de eerste plaats is het verstandig om een openbaar Wifi-netwerk niet te gebruiken om te internetbankieren. Ook andere acties waarbij je moet inloggen of persoonlijke gegevens moet achterlaten, kun je beter nalaten. Sla ook geen wachtwoorden of inloggegevens op. Tot slot: wis je browsergeschiedenis en verwijder de cookies.  

Nog meer tips:
Maak in het buitenland liever geen verbinding met een open Wifi-netwerk, dus zonder wachtwoord. Kies bij voorkeur een netwerk dat beveiligd is met een persoonlijk wachtwoord.

Wil je toch gebruikmaken van een open netwerk? Voer dan geen persoonlijke wachtwoordgegevens of inlognamen in.

Kies alleen beveiligde websites met een ‘slotje’ voor de URL, gevolgd door HTTPS.

Varieer regelmatig met je wachtwoorden. Tip: gebruik een zin in plaats van een woord. Voer nooit je naam of geboortedatum in. Een lang wachtwoord is doorgaans veel veiliger.

Zet Wifi uit op je smartphone en pas weer aan als je het gaat gebruiken. Wifi onthoudt automatisch de netwerken die je onlangs hebt gebruikt. Ben je ingelogd op een onbeveiligd netwerk dan kunnen hackers informatie van je telefoon of computer  halen.

Wil je wel vertrouwelijke informatie versturen, doe dat dan via de 4G-verbinding op je smartphone.

Zet Bluetooth, bijvoorbeeld na gebruik handsfree bellen, uit op je smartphone. Hackers kunnen inmiddels ook Bluetooth kraken.

Veilig internetten in het buitenland kan het beste via een VPN-verbinding (virtual private network). Alle uitgaande informatie wordt versleuteld verstuurd.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?