Vanaf volgend jaar kan een kind de achternaam van beide ouders dragen

De achternaam van een pasgeboren baby was tot op heden vaak een vanzelfsprekend punt. Het merendeel van de kinderen (92 procent) draagt de achternaam van de vader. Daar komt nu verandering in. Vanaf 1 januari volgend jaar is het mogelijk om kinderen de achternaam van beide ouders te geven. De volgorde van de namen kunnen de ouders zelf bepalen.

apr 11, 2023

Meer gelijkheid

Het wetsvoorstel is tot stand gekomen door een petitie die ruim vijftienduizend keer werd ondertekend. De belangrijkste redenen zijn: meer keuzemogelijkheden, meer gelijkheid tussen man en vrouw en de mogelijkheid om de naam van beide ouders door te geven.

Getrouwd of niet?

Wat als je niet kiest? Dan krijgt het kind de naam van de vader of de duomoeder als de ouders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.

Als de ouders niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Ook wanneer er wel sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen de ouders, is het sinds 1998 mogelijk om de naam van de moeder door te geven. Al gebeurt dit in de praktijk niet vaak.

Stapelen stopt

Kun je dan eindeloos stapelen met namen? Nee, dat niet. De derde generatie kan geen drievoudige namen doorgeven.

De wet met betrekking tot de achternamen gaat in op 1 januari 2024. Daarnaast is het mogelijk om de achternaam van je kindje nog te veranderen met terugwerkende kracht. Dat geldt voor kinderen die na 2016 zijn geboren.

 

Ons laatste nieuws

Winterbanden versus all seasons: wat is de beste keuze?
Winterbanden versus all seasons: wat is de beste keuze?

Het is weer tijd voor een bandenwissel, de winter staat voor de deur. Mensen met losse zomer- en winterbanden gaan de komende weken naar de garage om de banden te laten wisselen. Maar is dat wel echt nodig? De all seasonbanden winnen aan populariteit omdat ze, zoals de naam al zegt, het hele jaar door kunnen worden gebruikt.

Lees meer
Dit moet je weten over een duurzamer huis
Dit moet je weten over een duurzamer huis

Een beter geïsoleerd dak, zonnepanelen of een warmtepomp. Je kunt verschillende maatregelen nemen om je huis te verduurzamen en daarmee energie te besparen. Maar hoe zit het met de financiering van verduurzamende maatregelen? Je kunt er natuurlijk voor sparen, maar er zijn ook mogelijkheden om verduurzaming te financieren via je hypotheek.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?