Vanaf volgend jaar kan een kind de achternaam van beide ouders dragen

De achternaam van een pasgeboren baby was tot op heden vaak een vanzelfsprekend punt. Het merendeel van de kinderen (92 procent) draagt de achternaam van de vader. Daar komt nu verandering in. Vanaf 1 januari volgend jaar is het mogelijk om kinderen de achternaam van beide ouders te geven. De volgorde van de namen kunnen de ouders zelf bepalen.

apr 11, 2023

Meer gelijkheid

Het wetsvoorstel is tot stand gekomen door een petitie die ruim vijftienduizend keer werd ondertekend. De belangrijkste redenen zijn: meer keuzemogelijkheden, meer gelijkheid tussen man en vrouw en de mogelijkheid om de naam van beide ouders door te geven.

Getrouwd of niet?

Wat als je niet kiest? Dan krijgt het kind de naam van de vader of de duomoeder als de ouders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.

Als de ouders niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Ook wanneer er wel sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen de ouders, is het sinds 1998 mogelijk om de naam van de moeder door te geven. Al gebeurt dit in de praktijk niet vaak.

Stapelen stopt

Kun je dan eindeloos stapelen met namen? Nee, dat niet. De derde generatie kan geen drievoudige namen doorgeven.

De wet met betrekking tot de achternamen gaat in op 1 januari 2024. Daarnaast is het mogelijk om de achternaam van je kindje nog te veranderen met terugwerkende kracht. Dat geldt voor kinderen die na 2016 zijn geboren.

 

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?