Vanaf volgend jaar kan een kind de achternaam van beide ouders dragen

De achternaam van een pasgeboren baby was tot op heden vaak een vanzelfsprekend punt. Het merendeel van de kinderen (92 procent) draagt de achternaam van de vader. Daar komt nu verandering in. Vanaf 1 januari volgend jaar is het mogelijk om kinderen de achternaam van beide ouders te geven. De volgorde van de namen kunnen de ouders zelf bepalen.

apr 11, 2023

Meer gelijkheid

Het wetsvoorstel is tot stand gekomen door een petitie die ruim vijftienduizend keer werd ondertekend. De belangrijkste redenen zijn: meer keuzemogelijkheden, meer gelijkheid tussen man en vrouw en de mogelijkheid om de naam van beide ouders door te geven.

Getrouwd of niet?

Wat als je niet kiest? Dan krijgt het kind de naam van de vader of de duomoeder als de ouders getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben.

Als de ouders niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de moeder. Ook wanneer er wel sprake is van een huwelijk of geregistreerd partnerschap tussen de ouders, is het sinds 1998 mogelijk om de naam van de moeder door te geven. Al gebeurt dit in de praktijk niet vaak.

Stapelen stopt

Kun je dan eindeloos stapelen met namen? Nee, dat niet. De derde generatie kan geen drievoudige namen doorgeven.

De wet met betrekking tot de achternamen gaat in op 1 januari 2024. Daarnaast is het mogelijk om de achternaam van je kindje nog te veranderen met terugwerkende kracht. Dat geldt voor kinderen die na 2016 zijn geboren.

 

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?