Een geboorte van een kind is een bijzondere gebeurtenis en zorgt ongetwijfeld voor veel geluk in een gezin. Maar voor kersverse ouders is het ook een drukke periode. Ouders moeten wennen aan hun kind en het dagelijkse ritme van eten, slapen en verzorgen. De overheid wil kersverse ouders daarom meer tijd geven om belangrijke keuzes te maken, bijvoorbeeld tussen zorg voor de kinderen en het werk van ouders.
Vijf weken betaald verlof
Tot januari 2019 kregen partners twee dagen vrij direct na de geboorte van hun kind: een dag voor de geboorte en een dag om hun kind aan te geven bij de gemeente. Dat is gewijzigd in vijf (werk)dagen. Sinds 1 juli 2020 hebben partners recht op vijf weken betaald verlof in de eerste zes maanden na de geboorte van hun baby. In die periode ontvangen ze 70 procent van hun loon.
Negen weken (deels) betaald
De volgende stap bij de herziening van het partner- en ouderschapsverlof volgt volgend jaar op 1 augustus 2022. Vanaf die datum is het mogelijk om negen weken betaald verlof op te nemen. Het (deels) betaalde partnerverlof komt dan in totaal op vijftien weken.
De moeders hebben naast het betaalde zwangerschaps- en bevallingsverlof vanaf 1 augustus 2022 ook negen weken recht op deels betaald ouderschapsverlof. Zowel vader als moeder moeten de betaalde weken ouderschapsverlof opnemen in het eerste levensjaar van het kind.
Uitkering
Door deze weken deels te betalen hoopt het kabinet dat het voor kersverse ouders gemakkelijker wordt om werk en gezin te combineren. Ouders krijgen in die periode een UWV-uitkering van 50 procent van het dagloon tot maximaal 50 procent van het maximum dagloon. De eerste kamer heeft overigens het kabinet opgeroepen om van deze 50 procent te verhogen naar 70 procent.
Ouders hebben nu al recht op 26 weken ouderschapsverlof. Zij kunnen dit opnemen tot het kind acht jaar wordt. Dit is in principe onbetaald, tenzij er in de cao of binnen het bedrijf een doorbetaling is geregeld.