Uitbouw of zonnepanelen? Dit is wat je moet weten

Door coronatijd hebben veel mensen de handen uit de mouwen gestoken of dit laten doen. Kijk maar eens om je heen, overal is bedrijvigheid. Iedereen kent wel iemand met een verbouwde keuken, een aangepast dak, een mooie uitbouw, een fraai tuinhuis of nieuwe zonnepanelen. Maar je bent nog niet klaar. Je moet nog één ding doen! Wat?

mei 13, 2021

Natuurlijk waren de verbouwingen niet alleen bedoeld om de coronatijd te vullen. In veel gevallen ging het om klussen die al langere tijd op je to-dolijstje stonden. Door alle verbeteringen staat je huis er nu niet alleen fraai bij, ook het wooncomfort is flink toegenomen.

Verbeteringen doorgeven

Wat veel mensen niet weten is dat ze de meeste aanpassingen en verbeteringen aan hun huis moeten doorgeven aan hun verzekeringsmaatschappij. Dat is onder meer belangrijk voor de opstalverzekering. Deze verzekering vergoedt immers samen met de inboedelverzekering schade bij brand, storm of inbraken. Sommige verzekeraars nemen de aanpassingen automatisch mee, bij andere maatschappijen moet je het doorgeven.

Dekking?

De uitbreidingen of verbeteringen aan je huis zijn van invloed op de dekking en op de premie.

Het is bekend dat veel verzekerden na het afsluiten bijna niet meer om kijken naar hun verzekering en de gedane aanpassingen. Valt bijvoorbeeld na een brand een tijdelijk onderkomen onder de dekking? Zijn schades door overstroming eigenlijk altijd gedekt?

Verplicht

Een opstalverzekering is sowieso verplicht als je een huis koopt. Het verzekert alles wat vastzit in en aan het huis. Het verzekerde bedrag moet hetzelfde zijn als de waarde van je huis bij herbouw. Check dit in je polis, want anders ben je onderverzekerd.

De mate van dekking bepaalt de premie. Schade bij of door brand, bliksem, water, storm en inbraak is gedekt. Ook een ongelukje door jezelf veroorzaakt kan gedekt zijn. Het moet natuurlijk wel om een onverwachte schade gaan. Schade door achterstallig onderhoud wordt niet vergoed door de verzekeringsmaatschappij.

Meer weten?

Past de opstalverzekering nog bij je huidige situatie? Of wil je meer weten over een combinatie van de opstal- en inboedelverzekering? Neem dan gerust contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?