Toename van starters op de woningmarkt in de eerste helft van 2023, blijkt uit NVM-cijfers

Uit recente cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat het aantal mensen dat in de eerste helft van dit jaar hun eerste woning heeft gekocht, is gestegen. Ongeveer 28.000 starters hebben in de eerste zes maanden van 2023 een woning gekocht, wat een stijging van ruim 1200 is ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Deze stijging wordt niet alleen gekenmerkt door absolute aantallen, maar ook door een relatieve toename. Het aandeel starters onder de kopers is gestegen naar 45 procent, in vergelijking met 40 procent in 2021. Deze toename van starters heeft echter geleid tot een afname in het aantal doorstromers en beleggers op de woningmarkt.

jul 14, 2023

Inhoud

Het aantal starters op de woningmarkt is in de eerste helft van 2023 aanzienlijk gestegen, volgens de recent vrijgegeven cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In totaal hebben ongeveer 28.000 mensen in de eerste zes maanden van dit jaar hun eerste woning gekocht, wat een significante stijging is van ruim 1200 ten opzichte van dezelfde periode in 2022.

Niet alleen is er sprake van een absolute toename van het aantal starters, maar ook van een relatieve stijging in hun aandeel onder de totale kopers. In 2023 waren starters goed voor 45 procent van alle woningaankopen, vergeleken met 40 procent in 2021. Deze verschuiving laat zien dat de starters steeds meer een belangrijke rol spelen op de woningmarkt.

De stijging in het aantal starters heeft echter een impact gehad op andere groepen kopers. Zo is het aantal doorstromers, mensen die een nieuwe woning kopen terwijl ze hun huidige woning verkopen, en beleggers, die woningen kopen voor investeringsdoeleinden, afgenomen. Deze verschuiving kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de voortdurende stijging van de huizenprijzen en de steeds krapper wordende woningmarkt.

De hogere concurrentie op de woningmarkt heeft het voor starters moeilijker gemaakt om een geschikte woning te vinden. Desondanks hebben velen van hen gebruik gemaakt van gunstige financieringsmogelijkheden en regelingen zoals de starterslening om hun eerste stap op de woningmarkt te zetten.

De stijging van het aantal starters op de woningmarkt is positief nieuws, omdat het laat zien dat deze groep steeds meer mogelijkheden krijgt om een eigen woning te verwerven. Het is echter belangrijk dat er tegelijkertijd voldoende aandacht wordt besteed aan de betaalbaarheid en beschikbaarheid van woningen, om ervoor te zorgen dat de woningmarkt toegankelijk blijft voor alle groepen kopers.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?