Tips! Zo komt je huis onbezorgd de winter door

Lente, zomer, herfst of winter. Elk seizoen heeft zijn mooie kant, maar ook zijn keerzijde. Zeker voor je huis. Met het stormachtige herfstweer en de gure winterdagen in aantocht is het belangrijk je huis tijdig langs de wintermeetlat te leggen. Met onze handige tips komt je huis onbezorgd deze winter door.

okt 14, 2020

De dagen worden korter en het weer begint zich al aardig aan het seizoen aan te passen. Dagen met regen en veel wind. Vallende bladeren en dalende temperaturen. Niets is dan lekkerder om dan thuis te komen in een warme en behaaglijke omgeving. In herfst en winter is je verwarmingsketel immers het warm kloppende hart van je huis. Eén gevaar: begeeft de ketel het dan heb je een groot probleem.

Onderhoud cv-ketel

Met een topfitte verwarmingsketel kom je de winter door. Het is belangrijk dat je verwarmingsketel jaarlijks een onderhoudsbeurt krijgt door een vakman. Zo bieden veel installateurs in abonnementsvorm jaarlijks onderhoud aan. Daardoor gaat je verwarmingsketel langer mee en komen eventuele mankementen eerder aan het licht.

Check lekkages

De vakman geeft je ook belangrijke tips, bijvoorbeeld over je verwarmingsradiatoren. Controleer regelmatig of er nog voldoende water in zit en er geen lekkages zijn. Je huis is daardoor veel sneller verwarmd. Zeker in coronatijden van thuiswerken is het belangrijk om de instellingen op je thermosstaat te controleren. Je kunt de instellingen aanpassen aan de nieuwe situatie.

Tip: zet de thermosstaat ’s avonds op tijd omlaag. Je spaart het milieu én het scheelt in je portemonnee.

Schoorsteen

Op zijn tijd een nieuwe blok hout in de open haard of houtkachel leggen. Sfeervoller kan het bijna niet in de wintermaanden. Veel mensen zijn liefhebber van het stoken van een open haard of houtkachel. Het kijken naar de vlammen en genieten van de warmte werkt zelfs verslavend.

Tip: Laat de schoorsteen elk jaar vegen door een expert. Je voorkomt daarmee een schoorsteenbrand. Vraag wel naar een bewijs, veel verzekeraars vragen hierom in geval van brandschade.

Tocht: controleer ramen en deuren

Tocht vanwege een slecht sluitende deur of raam is een van de grootste winterergernissen in huis. Controleer daarom op tijd de ramen en deuren. Plaats eventueel tochtstrippen of een deurdranger. Voor de brievenbus zijn er speciale tochtborstels te koop. Dat scheelt veel tocht in huis als de post of krant nog half uit de brievenbus hangt.

Tip: Sluit op tijd je gordijnen, maar hang ze niet voor de radiator. De kamer warmt op die manier sneller op.

Isolatie zolder

Veel warmte in je huis vlucht via de naden en kieren op zolder weer naar buiten. Je kunt je zolder isoleren met glaswolplaten. Het scheelt stookkosten en mogelijk krijgt je huis daardoor een hoger energielabel.

Tip: controleer ook het dak op beschadigingen en kapotte dakpannen om lekkages te voorkomen.

Schone dakgoot

Er gaat niets boven een schone dakgoot. Daardoor blijft geen water op je dak of goot staan. Bevriest het water dan kunnen er scheuren – en dus lekkages – ontstaan.

Tip: Plaats bladvangers, het water kan daardoor gemakkelijker afgevoerd worden.

Afsluiten en isoleren buitenkraan

Veel mensen zijn te laat met het afsluiten of isoleren van hun buitenkraan als er een vorstperiode op komst is. Het water in de leiding zet uit, waardoor deze kan springen.

Tip: Sluit de kraan op tijd af. Tap het aanwezige water in de kraan af en isoleer de leiding. Zo voorkom je waterschade.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?