Tips voor veilige wifi op vakantie

De zomervakantie nadert met rasse schreden en er is gelukkig weer meer mogelijk. Internetten kun je tegenwoordig overal: vanuit je eigen bundel of via een Wifi-netwerk. Via internet kun je het thuisfront laten meegenieten. Je mail bekijken of een selfie is in een handomdraai gemaakt en verstuurd. Maar kun je de wifi ook overal veilig gebruiken?

jun 15, 2021

Het draadloze internet opent vele deuren. Met je computer, tablet of smartphone is het mogelijk om (bijna) overal te kunnen internetten. Waar je ook bent: op het vliegveld, op een camping of in het centrum van een stad. Maar is het gebruik van een openbaar wifi-netwerk wel zonder risico’s?

Internetbankieren?

Het gebruik van het openbaar netwerk is zeker niet zonder gevaren. Zo is het verstandig om een openbaar wifi-netwerk niet te gebruiken om te internetbankieren. Ook andere sites waarbij je moet inloggen of persoonlijke gegevens moet achterlaten, kun je maar beter niet aanklikken.

Het is ook verstandig om geen wachtwoorden of inloggegevens op te slaan. Een goede tip: wis je browsergeschiedenis regelmatig en verwijder de cookies.

Tips voor veilig wifi-gebruik:

Een open wifi-netwerk, zonder wachtwoord, is in het buitenland niet aan te raden. Kies bij voorkeur een netwerk dat beveiligd is met een persoonlijk wachtwoord.

Wil je toch een open netwerk gebruiken? Voer dan geen persoonlijke wachtwoordgegevens of inlognamen in.

Kies alleen beveiligde websites met een ‘slotje’ voor de URL, gevolgd door HTTPS.

Veel mensen gebruiken voor de hand liggende en steeds terugkerende wachtwoorden (bijv. namen van de kinderen of geboortedatum). Verander regelmatig je wachtwoorden. Kies bijvoorbeeld voor een zin. Een lang wachtwoord is doorgaans veel veiliger.

Zet wifi uit op je smartphone en pas weer aan als je het gaat gebruiken. Wifi onthoudt automatisch namelijk de netwerken die onlangs zijn gebruikt. Ben je ingelogd op een onbeveiligd netwerk dan is het mogelijk om informatie van je telefoon of computer halen.

Wil je wel vertrouwelijke informatie versturen, doe dat dan via je 4G- of 5G-verbinding op je smartphone.

Zet Bluetooth, bijvoorbeeld na het handsfree bellen, uit op je smartphone. Bluetooth is eveneens te kraken.

Via een zogeheten VPN-verbinding (virtual private network) kun je veilig op internet. Alle uitgaande informatie wordt versleuteld, en dus veilig, verstuurd.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?