Tips voor veilige wifi op vakantie

De zomervakantie nadert met rasse schreden en er is gelukkig weer meer mogelijk. Internetten kun je tegenwoordig overal: vanuit je eigen bundel of via een Wifi-netwerk. Via internet kun je het thuisfront laten meegenieten. Je mail bekijken of een selfie is in een handomdraai gemaakt en verstuurd. Maar kun je de wifi ook overal veilig gebruiken?

jun 15, 2021

Het draadloze internet opent vele deuren. Met je computer, tablet of smartphone is het mogelijk om (bijna) overal te kunnen internetten. Waar je ook bent: op het vliegveld, op een camping of in het centrum van een stad. Maar is het gebruik van een openbaar wifi-netwerk wel zonder risico’s?

Internetbankieren?

Het gebruik van het openbaar netwerk is zeker niet zonder gevaren. Zo is het verstandig om een openbaar wifi-netwerk niet te gebruiken om te internetbankieren. Ook andere sites waarbij je moet inloggen of persoonlijke gegevens moet achterlaten, kun je maar beter niet aanklikken.

Het is ook verstandig om geen wachtwoorden of inloggegevens op te slaan. Een goede tip: wis je browsergeschiedenis regelmatig en verwijder de cookies.

Tips voor veilig wifi-gebruik:

Een open wifi-netwerk, zonder wachtwoord, is in het buitenland niet aan te raden. Kies bij voorkeur een netwerk dat beveiligd is met een persoonlijk wachtwoord.

Wil je toch een open netwerk gebruiken? Voer dan geen persoonlijke wachtwoordgegevens of inlognamen in.

Kies alleen beveiligde websites met een ‘slotje’ voor de URL, gevolgd door HTTPS.

Veel mensen gebruiken voor de hand liggende en steeds terugkerende wachtwoorden (bijv. namen van de kinderen of geboortedatum). Verander regelmatig je wachtwoorden. Kies bijvoorbeeld voor een zin. Een lang wachtwoord is doorgaans veel veiliger.

Zet wifi uit op je smartphone en pas weer aan als je het gaat gebruiken. Wifi onthoudt automatisch namelijk de netwerken die onlangs zijn gebruikt. Ben je ingelogd op een onbeveiligd netwerk dan is het mogelijk om informatie van je telefoon of computer halen.

Wil je wel vertrouwelijke informatie versturen, doe dat dan via je 4G- of 5G-verbinding op je smartphone.

Zet Bluetooth, bijvoorbeeld na het handsfree bellen, uit op je smartphone. Bluetooth is eveneens te kraken.

Via een zogeheten VPN-verbinding (virtual private network) kun je veilig op internet. Alle uitgaande informatie wordt versleuteld, en dus veilig, verstuurd.

Ons laatste nieuws

Nieuwe hypotheekregels in 2025
Nieuwe hypotheekregels in 2025

Op 1 januari proosten we op het nieuwe jaar. Daarnaast is het vaak een moment waarop wijzigingen worden doorgevoerd in de hypotheekregels. Ben jij van plan om in 2025 een huis te kopen of een verandering door te voeren in je huidige hypotheek, dan is het belangrijk om stil te staan bij de aankomende wijzigingen.

Lees meer
Hoe veilig is jouw kerstverlichting?
Hoe veilig is jouw kerstverlichting?

Een kerstboom, kaarsjes en kerstverlichting. Veel mensen houden ervan om hun huis leuk aan te kleden rondom de feestdagen. Hoewel het ontzettend gezellig is, kan kerstverlichting ook gevaarlijk zijn. Om ervoor te zorgen dat jouw feestdagen niet alleen sfeervol, maar ook veilig verlopen, hebben we de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij gezet.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?