Tips om energie te besparen

De energiemarkt is onzeker. Dat zorgt voor hoge prijzen. De prijzen dalen nu langzaam en de overheid helpt door middel van het prijsplafond, maar het is nog steeds handig om zuinig te zijn met energie. Sommige tips zijn heel handig, anderen zijn niet aan te raden. Zo bleek bijvoorbeeld dat theelichtjes onder een bloempot erg gevaarlijk zijn. Hoe kun je op een goede en veilige manier energie besparen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

feb 13, 2023

Zet de thermostaat lager en let op sluipverbruik

Het is voor de hand liggend, maar zet de thermostaat naar beneden als je niet thuis bent of als je naar bed gaat. Je kunt de thermostaat zelfs een uur voor vertrek al naar beneden zetten. Het blijft dan nog een tijdje aangenaam in huis. Daarnaast kun je de thermostaat ook als je wel thuis bent een graadje lager zetten. Bijvoorbeeld van 20 naar 19 graden. Het is even wennen, maar het scheelt zeker in de kosten.

Ook al zo simpel, maar toch efficiënt: let op sluipverbruik. Haal stekkers van opladers uit het stopcontact als je deze niet gebruikt. Zet apparaten niet op de stand-bystand, maar echt volledig uit. Als je een apparaat een tijdje niet gebruikt, kun je de stekker ook uit het stopcontact halen. Het scheelt zo tientallen euro’s per jaar als je het sluipverbruik vermindert.

Zorg dat kieren dicht zijn

Sluit de deur net niet helemaal goed af? Dan kan een tochtstrip uitkomst bieden. Dit zorgt ervoor dat je geen tocht meer hebt in je huis en je energierekening gaat naar beneden. Kleine kiertjes rondom bijvoorbeeld raamkozijnen kun je afdichten met kit. Soms kunnen hele kleine kiertjes al voor tocht zorgen, dus goed om hier eens naar te kijken.

Let hierbij wel op: een potdicht afgesloten huis is niet goed voor de luchtkwaliteit binnen. Schadelijke gassen zoals CO2 kunnen zich dan ophopen in huis. Zet daarom wel af en toe een raampje open voor een beetje frisse lucht.

Houd de warmte binnen

Het voorjaar komt er weer aan en de zon gaat meer schijnen. Zorg dan dat de zon overdag lekker naar binnen kan schijnen. Zo heb je een natuurlijke verwarming. ’s Avonds kun je dan de gordijnen dichtdoen om de warmte binnen te houden. Zorg wel dat de verwarming niet afgedekt wordt door bijvoorbeeld gordijnen of meubels. De stoffen houden de warmte tegen.

Daarnaast kunnen simpele en relatief goedkope producten als radiatorfolie en deurdrangers goed helpen om de warmte binnen te houden. Radiatorfolie zorgt ervoor dat je minder warmte naar buiten verliest en deurdrangers zorgen ervoor dat de deur (bijvoorbeeld naar de gang of garage) automatisch achter je dichtgaat.

Kijk naar duurzaam licht

Ledlampen zijn tot 85 procent zuiniger dan halogeenlampen. Daarom loont het om lampen in je huis te vervangen. Ledlampen zijn vaak duurder in aanschaf, maar ze gaan ook langer mee dan halogeenlampen.

Als je toch bezig bent met de lampen, kan het ook handig zijn om te kijken naar lampen met een bewegingssensor. Zo gaan lampen die je maar kort gebruikt automatisch uit als er geen beweging meer is. Dat is handig bij de schuur, op de overloop of op het toilet. Er zijn ook losse bewegingssensoren te koop die je kunt bevestigen aan bestaande lampen.

Ontlucht de radiatoren

Af en toe moeten de radiatoren ontlucht worden. Als er lucht in de buizen van de verwarming zit, dan hoor je vaak een druppelend of ratelend geluid. Met een ontluchtingssleuteltje kun je eenvoudig lucht uit het verwarmingssysteem laten. Het geluid is dan meteen weg. Maar het ontluchten van de verwarming is ook goed voor je energierekening. Als er lucht in het systeem zit, dan warmt de radiator namelijk niet goed op. Dat zorgt voor energieverlies.

 

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?