Tips om een woning te verkopen óf te kopen

Kijk eens om je heen. Het lijkt een ideale tijd om je woning te verkopen of om een (nieuwe) woning te kopen. De vraag naar woningen is momenteel groot en ook het aanbod is (nog) niet verkeerd. Toch heeft het spel van koop en verkoop zijn eigen mores. Wat moet je doen? Of juist niet?

sep 9, 2019

De geur van vers gebakken appeltaart? Glimmende Granny’s Smith in een fruitmand? Een fris riekende badkamer of toilet? Dat verkoopt als een malle! Of zijn het broodjeaapverhalen? En prikken potentiële kopers daar dwars doorheen en gaan ze meer af op hun gevoel ? Binnenkort zijn er weer dagen waarop huizenverkopers hun voordeur wagenwijd openzetten. Wat moet je doen als verkoper en als koper?

De verkoper:

 • Plaats goede foto’s of een promotievideo bij je advertentie.
 • Zorg dat je huis opgeruimd is en fris ruikt.
 • Haal de meest opvallende woonelementen uit je huis.
 • Een beetje sfeer in huis kan overigens geen kwaad.
 • Een potentiële koper niet ‘in de nek hijgen’ bij een rondgang door je huis. Je verkoopt een huis, geen kleding.
 • Geen achterstallig schilderwerk of klusjes in je huis; Ook een goed onderhouden tuin is onderdeel van het visitekaartje.
 • Let wel: Niet elke kijker is een potentiële koper.
 • Wees oprecht en geef eerlijk antwoord op vragen.

De koper:

 • Selecteer vooraf welke woningen binnen je bereik vallen, zowel financieel als in afstand.
 • Weet wat je woonwensen zijn (woon-werk, afmetingen woning, afstand tot snelweg, scholen, winkelcentra, sportverenigingen etc.).
 • Heb je een bepaald huis op het oog? Ga dan ook een keer ’s avonds of in het weekend kijken. In het geval van een basisschool voor je kinderen: ga ook eens overdag kijken om een goede indruk te krijgen.
 • Vergaap je niet te snel aan één woning en houdt vast aan je koopplan.
 • Maak eventueel een tweede afspraak; Het is niet altijd liefde op het eerste gezicht.
 • Weet wat je financiële grenzen zijn.

Meer weten

Voordat je op huizenjacht gaat is het raadzaam om eerst je financiële mogelijkheden in kaart te brengen. Dat voorkomt teleurstellingen als blijkt dat het gedroomde huis toch net buiten je budget valt. Wij adviseren je graag bij het vinden van een geschikte financiering en de bijbehorende verzekeringen.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?