Stijgende hypotheekrente, dit is wat je kunt doen

De agenda’s van hypotheekadviseurs lopen momenteel snel vol met afspraken. Veel mensen willen hun hypotheek nog snel oversluiten, voordat de rente mogelijk verder stijgt. Door de hogere rente lopen de maandlasten mogelijk op.

mrt 14, 2022

Vooral mensen met een variabele hypotheekrente willen snel overstappen naar een vaste rente. Aan de andere kant is de rente voor aanstaande huizenkopers nog steeds aan de lage kant. Wat zijn de mogelijkheden?

Oversluiten

Door de relatief lage hypotheekrente, kan oversluiten een interessante optie zijn. Je maandlasten zullen daardoor dalen. Doe je dit tijdens de huidige looptijd, dan ben je boeterente en oversluitkosten verschuldigd. Door de lagere hypotheekrente heb je wel minder hypotheekrenteaftrek.

Andere geldverstrekker

Aan het einde van je rentevastperiode ben je vrij om over te stappen naar een andere geldverstrekker. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Je huidige geldverstrekker moet wel een nieuw aanbod doen. Maar je bent vrij om te kiezen voor een andere geldverstrekker. Wellicht kun je elders een interessantere deal afsluiten.

Bij het oversluiten kun je bijvoorbeeld ook de kosten van een verbouwing of verduurzaming van je huis meefinancieren.

Nieuwe hypotheekvormen

Hypotheken gaan met hun tijd mee. Mogelijk is het interessant om van hypotheekvorm te veranderen. Er zijn verschillende vormen en varianten, bijvoorbeeld (deels) aflossingsvrij, annuïteiten of een (bank)spaarhypotheek. Binnen wettelijke kaders kun je van hypotheekvorm veranderen.

Lagere maandlasten

Ben je op zoek naar lagere maandlasten, dan is dit het moment om extra af te lossen.

Je huis is de afgelopen periode waarschijnlijk in waarde gestegen. Bij veel geldverstrekkers daalt dan de ‘risicoklasse’. In de meeste gevallen zit daar ook een lagere hypotheekrente aan vast. Door extra af te lossen met je spaargeld daalt je hypotheekschuld, dus ook de maandlasten.

Extra kosten

Het oversluiten van een hypotheek brengt soms extra kosten met zich mee. Voor een deel zijn deze kosten aftrekbaar. Het oversluiten kan echter ook fiscale gevolgen hebben.

Wil je een advies op maat? Neem dan contact met ons op.

 

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?