Sparen of toch maar …?

Waar is de tijd gebleven dat spaargeld nog rendement opleverde? En dat er maandelijks een bedrag automatisch richting spaarrekening ging? Veel mensen kiezen eieren voor hun geld en zoeken interessante alternatieven mét rendement. We zetten een aantal alternatieven op een rij.

apr 16, 2019

De zoektocht naar meer rendement op jouw spaargeld begint bij een stabiele basis. Bijvoorbeeld door geld opzij te zetten voor een nieuwe auto of om het collegegeld voor je studerende kinderen te betalen. Het is jouw reddingsboei in financiële noodgevallen. Ook al geeft de bank weinig rente, het spaarbedrag is een zekerheid waar u snel bij kunt.

Zoektocht naar rendement
Als het fundament is gelegd dan kun je op zoek naar meer rendement voor je spaargeld. Op wat voor manier is natuurlijk afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en het risico wat je wilt nemen. We zetten enkele mogelijkheden op een rij.

Spaargeld langer vastzetten
Ga je voor zekerheid dan is het langer vastzetten van jouw spaargeld een optie. Doe je dat voor een langere termijn, bijvoorbeeld tien of vijftien jaar, dan krijg je meer rendement. Bij deze vorm van sparen kun je echter niet à la minute over jouw spaargeld beschikken.

Investeer in de stenen
Heb je een eigen huis dan zijn er verschillende mogelijkheden:
– extra aflossen op je hypotheek
– Jouw huis opknappen
– Het verduurzamen van je huis
– Extra storting (alleen bij spaar- of bankspaarhypotheek)

Met je spaargeld kun je extra aflossen op jouw hypotheek. Hierdoor wordt je schuld lager en heb je dus ook lagere maandlasten. Bij verkoop van jouw huis levert dat bovendien nog een mooi extraatje op. Heb je een doorlopend krediet dan kun je daar ook extra op aflossen.

Jij kunt het spaargeld ook investeren in je huis, bijvoorbeeld door een nieuwe keuken te plaatsen, uit te bouwen of jouw badkamer te moderniseren.

Het verduurzamen van je huis is momenteel erg populair. Bijvoorbeeld door jouw huis beter te isoleren, denk dan aan het dak, de vloer of de spouwmuur. Het levert je ook nog een hoger energielabel op en dat betaalt zich bij de verkoop van jouw huis terug. Je kunt jouw spaargeld ook benutten om zonnepanelen te kopen en op je dak te laten plaatsen.

Bij een spaar- of bankhypotheek is het interessant om uw extra geld op uw rekening te storten. Dit is een specifiek geval, wat we graag aan je willen uitleggen.

Dividend
Gaat je hart sneller kloppen als je de termen aandelen, obligaties, rente en dividend hoort, dan is het beleggen van jouw spaargeld misschien een goede optie. Je kunt bijvoorbeeld proberen om je aandelen met winst te verkopen. Jouw spaargeld kan daardoor veel meer waard worden, maar ook minder als het tegenzit. Iets met resultaten uit het verleden …

Benut jaarruimte
Misschien ligt je pensioendatum nog ver in de toekomst of heb je door allerlei wisselingen van werkgevers minder pensioen opgebouwd. De meeste mensen ontvangen naast hun AOW ook nog een aanvullend pensioen. Die aanvulling kan nog aantrekkelijker worden als je jouw fiscale jaarruimte (deels) benut. Dat kan door jouw spaargeld hiervoor te gebruiken en op een bankspaarrekening te storten. Het rendement ontvang je na je pensioen.

Meer weten
We zetten de mogelijkheden voor meer rendement op jouw spaargeld graag voor je op een rij. Je keuze hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen voor de toekomst. Neem contact met ons op. Wij adviseren u graag!


Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?