Sparen? Of toch iets anders!

Waar is de tijd gebleven dat je spaargeld nog rendement opleverde? En dat er maandelijks een bedrag automatisch richting je spaarrekening ging? Misschien moet je binnenkort wel betalen voor je spaargeld? Veel mensen zoeken daarom alternatieven mét rendement. Benieuwd welke?

feb 11, 2020

De rente die je ontvangt over jouw spaargeld wordt steeds minder. Sommige banken zijn al over gegaan om geen rente meer te vergoeden of naar een zogenaamde negatieve spaarrente. Dat zou betekenen dat je moet betalen voor je spaargeld.

Tegenvallers

Ondanks de lage rente doe je er goed aan om een bedrag opzij te zetten voor onverwachte tegenvallers. Bijvoorbeeld als je auto het begeeft, voor de studie van de kinderen of je wasmachine er de brui aangeeft. Met voldoende geld op je spaarrekening voor noodgevallen kom je al een eind. Je hoeft dan op die momenten geen andere financiële bronnen aan te boren.

Meer rendement

Is je potje voor noodgevallen gevuld, dan kun je voor de rest van je (toekomstig) spaargeld op zoek naar meer rendement. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden, afhankelijk van je persoonlijke situatie, toekomstwensen en het risico wat je wilt nemen. Hieronder zetten we enkele mogelijkheden op een rij. Twijfel je? Wij adviseren je graag!

Deposito: meer rente over spaargeld

Veel mensen kiezen ervoor om hun spaargeld voor een aantal jaren vast te zetten, bijvoorbeeld voor tien, vijftien of twintig jaar. In dat geval ontvang je jaarlijks meer rente. Nadeel is wel dat je bij noodgevallen of koop van een huis niet direct over je spaargeld kunt beschikken of een boete moet betalen.

Stop spaargeld in je huis

Kijk eens om je heen: de huizenprijzen stijgen bijna met de dag. Ook jouw huis is wellicht meer waard geworden. Met je spaargeld zijn er mogelijkheden om het huis nog meer rendement op te laten leveren. Dat kan bijvoorbeeld door:

  • Extra af te lossen op je hypotheek (minder schuld, lagere maandlasten en bij verkoop: meer winst).
  • Huis op te knappen, bijvoorbeeld uitbouw of nieuwe keuken (meer wooncomfort en je huis wordt meer waard).
  • Isoleren en verduurzamen van je huis, bijvoorbeeld isoleren en zonnepanelen op je dak (hoger energielabel en daardoor hogere verkoopprijs, lagere energielasten en een schonere wereld).
  • Sommige huizenbezitters hebben nog een spaar- of bankspaarhypotheek. Door bij te storten ontvangt je meer rente bij je hypotheek dan bij de spaarbank. Dit is een specifiek geval, vraag ons daarom om advies.

Beleggen en dividend

Je kunt je extra spaargeld ook omzetten in aandelen of obligaties. Afhankelijk van de beurs kun je dan je aandelen met winst verkopen. Met obligaties ben je verzekerd van een vast (maar over het algemeen lager) rendement. Je spaargeld kan op die manier snel groeien, maar als het tegenzit kan het ook even snel minder waard worden. Iets om rekening mee te houden!

Jaarruimte: extra aanvulling pensioen

Hoe zit het met je pensioen? Is het voldoende om na je pensionering rond te komen naast de AOW. Die aanvulling kan oplopen als je jouw jaarruimte (deels) benut. Dat kan door je spaargeld op een zogeheten bankspaarrekening te storten. Na je pensionering zorgt het rendement voor de kers op je pensioentaart.

Meer informatie?

De mogelijkheden voor je spaargeld zijn afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen voor de toekomst. Veel mensen vinden het een lastige keuze, wij kunnen je hierbij adviseren. Neem gerust contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?