Sparen of een alternatief?

Sparen voor later. In de tijd dat je spaargeld nog rendement opleverde, was dat een veelgehoord argument om maandelijks geld opzij te zetten. Dat gebeurt nu alleen nog om een buffer te creëren. Veel mensen zoeken steeds vaker naar interessante alternatieven mét rendement. We zetten een aantal alternatieven op een rij.

apr 12, 2021

Ben je in de gelegenheid om geld opzij te zetten, zorg dan eerst dat je voldoende achter de hand hebt voor onvoorziene gevallen. Voor onder meer een andere auto, nieuwe wasmachine of vaatwasser, lekkend dak of het collegegeld van je kinderen. Deze bedragen zijn een flinke rib uit je lijf. Ook al geeft de bank weinig of geen rente, het spaarbedrag is een zekerheid waar je snel bij kunt.

Meer rendement, langer vastzetten

Door het spaargeld langer vast te zetten, bijvoorbeeld tien of vijftien jaar, ontvang je meer rendement. Dat geeft meer zekerheid. Bij deze vorm van sparen kun je echter niet à la minute over je spaargeld beschikken.

Maar er zijn meerdere mogelijkheden om rendement te krijgen op geld wat je niet direct nodig hebt. Op wat voor manier is natuurlijk afhankelijk van je persoonlijke situatie en het risico wat je wilt nemen.

Investeer in stenen

Heb je een eigen huis? Laat dan de stenen voor je werken! Zo is het mogelijk om extra af te lossen op je hypotheek, je huis te verduurzamen of op te knappen. Bij een spaar- of bankhypotheek is het interessant om jouw extra geld op die rekening te storten. Dit is een specifiek geval, die we eerst graag aan je willen toelichten.
Los je met het spaargeld extra af op je hypotheek, dan wordt je schuld lager. Daardoor worden de maandlasten lager. Gaat het huis in de verkoop dan levert dat een mooi bedrag op.

Moderniseren en isoleren

Het spaargeld kan ook gebruikt worden voor het updaten van het huis. Bijvoorbeeld door uit te bouwen, een nieuwe keuken te plaatsen of de badkamer te moderniseren. Met de klimaatdoelen in het zicht is het verduurzamen van je huis tegenwoordig erg in trek. Het isoleren van het dak, de vloer of spouwmuur draagt bij aan een hoger energielabel. Ook zonnepanelen dragen daaraan een steentje bij. Verkoop je het huis dan betaalt de investering zich vaak terug.

Beleggen

Ook door te beleggen in aandelen en obligaties kan je spaargeld meer waard worden. Kán, want bij een tegenvallende economie wordt het zelfs minder waard. Laat je in ieder geval goed voorlichten voordat je in aandelen en obligaties gaat beleggen.

Benut jaarruimte

Is je pensioendatum nog een ver-van-mijn-bed-show of is er minder pensioen opgebouwd door meerdere wisselingen van werkgever? Ontvang je straks naast de AOW ook een aanvullend pensioen, dan is het aantrekkelijk om je fiscale jaarruimte (deels) te benutten. Dit kan door het spaargeld op een bankspaarrekening te storten. Na je pensioen ontvang je een uitkering uit deze rekening.

Meer weten

We zetten de mogelijkheden voor meer rendement op spaargeld graag voor je op een rij. Je keuze hangt af van jouw persoonlijke situatie en wensen voor de toekomst. Wij wijzen je graag de weg!

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?