Schadevrije jaren: zo zit dat

In het meest ideale scenario rijd je al jaren zonder schade. Je hebt dan flink wat schadevrije jaren opgebouwd en daardoor krijg je een flinke no-claimkorting op de premie van de autoverzekering. Heb je wel schade gereden of heb je schade veroorzaakt bij een andere auto? Dan krijg je te maken met verschillende begrippen en regelingen rondom je autoverzekering.

okt 10, 2023

Wij leggen je de belangrijkste begrippen en regelingen uit.

Schadevrije jaren

Om te beginnen de schadevrije jaren. Ieder jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar krijg je één schadevrij jaar. Voor elk schadevrij jaar krijg je extra korting op de premie van de verzekering, tot een bepaalde hoogte.

Bonus-malussysteem

Als je schade claimt, dan ga je terug in schadevrije jaren en daardoor krijg je ook minder korting op je premie. Deze regeling heet het bonus-malussysteem. Door een schade te claimen bij je autoverzekeraar zak je vijf schadevrije jaren op de premieladder. Heb je zestien schadevrije jaren of meer, dan zak je bij schade altijd terug naar tien schadevrije jaren. Je kunt hierdoor dus meer premie gaan betalen dan voor de schadeclaim.

De regels voor wat betreft het terugvallen in schadevrije jaren zijn bij alle verzekeraars hetzelfde. Hoeveel korting je krijgt voor de schadevrije jaren kan nog wel per verzekeraar verschillen. Het kan bijvoorbeeld afhankelijk zijn van je leeftijd of het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt.

Door dit systeem is het soms lucratiever om kleine schades niet te claimen bij de verzekeraar en de geleden schade zelf te betalen.

Schadevrije jaren overdragen

Ieder jaar krijg je van de verzekeraar een overzicht met het aantal schadevrije jaren. Hiermee kun je aantonen hoeveel schadevrije jaren je hebt. Dat is handig als je bijvoorbeeld van verzekeraar gaat wisselen. Er is ook een centrale database waarin het aantal schadevrije jaren is opgenomen.

Veelgestelde vragen

Er zijn verschillende situaties waarin je vragen kunt hebben over de schadevrije jaren. Wij zetten een aantal veelgestelde vragen – en antwoorden – voor je op een rij.

Wat gebeurt er met mijn schadevrije jaren als ik een auto ga leasen?

Als je geen eigen auto en verzekering meer hebt, dan vervallen de opgebouwde schadevrije jaren na drie tot vier jaar (afhankelijk van de verzekeraar). Je kunt de schadevrije jaren vast laten leggen in een register, zo kunnen deze overgenomen worden door een andere verzekeraar. Dit geldt alleen bij verzekeraars die zijn aangesloten bij het Verbond voor Verzekeraars.

Wat gebeurt er als ik na een leasecontract weer een eigen auto koop?

Dan is een verklaring van de leasemaatschappij (of werkgever als het om een zakelijke auto gaat) vaak voldoende om je schadevrije jaren te behouden bij je nieuwe verzekeraar. Je moet dan wel de enige bestuurder van de leaseauto zijn geweest.

Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren als mijn partner overlijdt?

De schadevrije jaren van je partner kunnen dan worden overgeheveld op jouw naam. Je moet dan wel op hetzelfde adres wonen.

Wat gebeurt er met de opgebouwde schadevrije jaren als ik ga scheiden van mijn partner?

De schadevrije jaren kunnen dan verdeeld worden. De verdeling wordt vaak bepaald door de polishouder.

Heb je vragen over je autoverzekering of je schadevrije jaren?

Of heb je hulp nodig bij de afhandeling van schade? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?