Schadevrije jaren overdragen

Bij een autoverzekering bouw je schadevrije jaren op. Door geen schade te claimen krijg je van jouw verzekeraar een lagere premie. Veel schadevrije jaren is dus goed voor je portemonnee. Ze staan echter wel op naam van degene die de verzekering heeft afgesloten.

jan 12, 2022

Als achterblijvende partner bij overlijden of bij een scheiding kan de premie voor je autoverzekering dus flink stijgen. Dit geldt ook voor leaserijders of automobilisten die een tijd in het buitenland hebben gewoond.

Overdraagbaar

Maar er is goed nieuws! Sinds 1 januari zijn de schadevrije jaren overdraagbaar. Bij overlijden worden de opgebouwde schadevrije jaren overgeheveld naar de partner. Je moet daarvoor een verzoek bij de verzekeraar indienen. Ook moet je op hetzelfde adres wonen en een rijbewijs hebben.

Ga je scheiden dan worden de opgebouwde schadevrije jaren tussen beide partners verdeeld. De verdeling ervan wordt bepaald door de polishouder. Die moet ook een afstandsverklaring naar de verzekeraar sturen.

Leaseauto

Automobilisten met een leaseauto herkennen vast deze situatie: opgebouwde schadevrije jaren vervallen als je geen eigen auto en eigen verzekering meer hebt. Bij veel verzekeraars gebeurt dit doorgaans na drie of vier jaar.

Vanaf dit jaar kunnen mensen met een leaseauto hun schadevrije jaren vastleggen in het centrale register (Roy-datasysteem). Je moet dan wel een leaseverklaring hebben. Heb je een periode in een ander Europees land gewoond dan kun je in het register ook de schadevrije jaren van een buitenlandse verzekering laten vastleggen.

Het overdragen van de schadevrije jaren kan alleen bij een verzekeraar die is aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. In de loop van dit jaar onderzoeken autoverzekeraars of andere regelmatige gebruikers, bijvoorbeeld kinderen, ook in aanmerking kunnen komen voor de overdracht.

Meer weten

Wil je meer weten over het overdragen van schadevrije jaren? Of wil je een autoverzekering afsluiten? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!
Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!

Tegels eruit, groen erin. Dat is de nieuwe trend. We worden immers altijd vrolijk van een groene tuin met kleurrijke bloemen. Maar dat is niet het enige argument. Een groene tuin zorgt er ook voor dat we de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen doorstaan.

Lees meer
Houd je leningen tegen het licht
Houd je leningen tegen het licht

Iedereen merkt de stijgende prijzen in de portemonnee. Bijna alles is immers duurder geworden, van stroom en gas tot eten en kleding. Door je financiën eens onder de loep te nemen, kun je misschien wat besparen. Zo houd je meer over voor de leuke dingen in het leven.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?