Schadevrije jaren overdragen

Bij een autoverzekering bouw je schadevrije jaren op. Door geen schade te claimen krijg je van jouw verzekeraar een lagere premie. Veel schadevrije jaren is dus goed voor je portemonnee. Ze staan echter wel op naam van degene die de verzekering heeft afgesloten.

jan 12, 2022

Als achterblijvende partner bij overlijden of bij een scheiding kan de premie voor je autoverzekering dus flink stijgen. Dit geldt ook voor leaserijders of automobilisten die een tijd in het buitenland hebben gewoond.

Overdraagbaar

Maar er is goed nieuws! Sinds 1 januari zijn de schadevrije jaren overdraagbaar. Bij overlijden worden de opgebouwde schadevrije jaren overgeheveld naar de partner. Je moet daarvoor een verzoek bij de verzekeraar indienen. Ook moet je op hetzelfde adres wonen en een rijbewijs hebben.

Ga je scheiden dan worden de opgebouwde schadevrije jaren tussen beide partners verdeeld. De verdeling ervan wordt bepaald door de polishouder. Die moet ook een afstandsverklaring naar de verzekeraar sturen.

Leaseauto

Automobilisten met een leaseauto herkennen vast deze situatie: opgebouwde schadevrije jaren vervallen als je geen eigen auto en eigen verzekering meer hebt. Bij veel verzekeraars gebeurt dit doorgaans na drie of vier jaar.

Vanaf dit jaar kunnen mensen met een leaseauto hun schadevrije jaren vastleggen in het centrale register (Roy-datasysteem). Je moet dan wel een leaseverklaring hebben. Heb je een periode in een ander Europees land gewoond dan kun je in het register ook de schadevrije jaren van een buitenlandse verzekering laten vastleggen.

Het overdragen van de schadevrije jaren kan alleen bij een verzekeraar die is aangesloten bij het Verbond van Verzekeraars. In de loop van dit jaar onderzoeken autoverzekeraars of andere regelmatige gebruikers, bijvoorbeeld kinderen, ook in aanmerking kunnen komen voor de overdracht.

Meer weten

Wil je meer weten over het overdragen van schadevrije jaren? Of wil je een autoverzekering afsluiten? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?