Rookmelders worden verplicht

Rookmelders redden per jaar zeker 400 mensenlevens. Veel mensen hebben in hun huis voor de veiligheid al één of meer rookmelders geplaatst. Het redt niet alleen mensenlevens, het beperkt ook de schade bij een brand. Vanaf 1 juli 2022 moet elk huis voorzien zijn van rookmelders.

dec 7, 2021

Het belang van rookmelders in woningen is bij velen bekend. In de praktijk blijkt echter dat het ophangen van rookmelders vaak op de lange baan wordt geschoven. In nieuwbouwwoningen zijn rookmelders al verplicht.

Vanaf 1 juli 2022 geldt deze verplichting ook voor bestaande woningen. Op elke verdieping moet een rookmelder hangen. Bovendien moeten ook besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt voorzien zijn van een rookmelder.

 

Geen reuk, wel gehoor

Uit ervaring blijkt dat bij een brand de meeste slachtoffers ’s nachts vallen door het inademen van rook. Tijdens de slaap werkt je reuk niet. Daarom zijn rookmelders zo belangrijk. Het systeem in de melder merkt de rook op en zal een alarmsignaal geven. Je reuk mag dan wel niet werken, je gehoor werkt nog prima tijdens je slaap.

 

Koppelfunctie

Er zijn verschillende rookmelders op de markt. In principe is een rookmelder met batterijen al voldoende. Verzekeraars adviseren echter om geen goedkope melder aan te schaffen waarvan de batterijen al na een jaar vervangen moeten worden. Rookmelders met een levensduur van tien jaar zijn iets duurder, maar wel beter.

Voor grotere woningen zijn er zelfs speciale rookmelders met een koppelfunctie. Daarbij gaan bij een brand alle melders in huis af. Mensen met een smartphone kunnen ook kiezen voor slimme rookmelders. Bij een brand in huis gaat er een signaal naar de mobiele telefoon.

Op de website rookmelders.nl lees je alles over de rookmelders, tips om brand in je huis te voorkomen en snel en veilig je huis te verlaten.

 

Verzekeren

In een opstalverzekering wordt de herbouwwaarde van de afgebrande koopwoning vergoed. Een inboedelverzekering dekt de schade aan je interieur en andere spullen. Ook roet- en waterschade zijn verzekerd.

Wil je een inboedel- of opstalverzekering afsluiten? Of weten of de gevolgen van brand voldoende zijn gedekt in je huidige verzekering? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?