Reizen in coronatijd: wat dekt de reis- en annuleringsverzekering?

Sinds half mei mag er weer worden gereisd voor vakanties naar het buitenland. Het is toegestaan om naar landen te gaan die de code groen of geel hebben. Dat is goed nieuws in coronatijd. Maar hoe zit het met de reis- en annuleringsverzekering tijdens corona? Zijn alle schades gedekt? Is annuleren nog mogelijk?

jun 14, 2021

Reizen naar het buitenland is weer mogelijk. Vakantiegangers moeten echter wel rekening houden met een aantal zaken. Zo heeft elk land een kleurencode met bijbehorende spelregels. Bijvoorbeeld wat je moet doen als je ziek wordt of als je schade hebt.

Reizen naar een land of gebied met code groen of geel

Ga je op vakantie naar een land met de code groen (alles is weer mogelijk) of geel (alert blijven) dan moet je persoonlijk en voor je reisverzekering hiermee rekening houden:

  • Code geel: wees alert, er zijn nog coronabesmettingen in het gebied en daardoor ook gezondheidsrisico’s. De situatie in het land kan snel veranderen. Je reisverzekering dekt in dit geval de schade die normaal ook is verzekerd.
  • Code geel wordt oranje: je verzekeraar gaat ervan uit dat je het land of gebied snel verlaat. Als je geen actie onderneemt loop je de kans niet meer verzekerd te zijn op de reisverzekering. Neem contact op met de reisverzekeraar of alarmcentrale en je reisorganisatie.
  • Je raakt besmet: bel zo snel mogelijk met de alarmcentrale of je reisverzekeraar.

Reizen naar een land of gebied met code oranje of rood

Hier moet je rekening houden met:

  • Je hebt doorgaans geen dekking voor (coronagerelateerde) schades op je reisverzekering.
  • Code geel wordt oranje: Ga je desondanks toch op reis naar het oranjegebied dan zijn (coronagerelateerde) schades doorgaans niet verzekerd.
  • De coronarisico’s zijn dan niet meer ‘onvoorzien’. Het verschilt per reisverzekering of de overige schades nog wel worden vergoed.

Annuleren: ja of nee?

Kun je de reis wel of niet annuleren?

  • Ben je positief getest en kun je niet op korte termijn op reis: een annuleringsverzekering vergoedt doorgaans de kosten. Soms moet je wel een doktersverklaring overleggen. Neem echter vooraf altijd contact op.
  • Er zijn momenteel geen verzekeraars die dekking bieden voor het annuleren van de reis vanwege de uitbraak van het coronavirus.

Een actueel landenoverzicht met de kleurencodes vind je op de website van de Rijksoverheid of Wijs op Reis.

Reizen binnen de EU

De EU-landen voeren op 1 juli de corona-pas in. Dat wordt een bewijs dat je geen corona hebt. Met dit bewijs kun je de hele zomer op vakantie naar alle landen in de Europese Unie. Voor meer informatie kun je kijken op de website van de Rijksoverheid over dit onderwerp.

Reisverzekering

Wil je een reisverzekering afsluiten of weten wat je reisverzekering dekt? De voorwaarden en uitzonderingen verschillen per verzekeraar. Neem daarom contact met ons op. We geven graag advies over de reisverzekering die het beste bij je situatie past.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?