Private lease en je nieuwe hypotheek

De auto waar je al een tijd in rijdt is hard toe aan vervanging. Via private lease schaf je een nieuwe auto aan. Hoe mooi kan het zijn: voor een vast maandbedrag rijd je zonder zorgen een nieuwe auto. Maar wat zijn de financiële gevolgen?

okt 12, 2019

De populariteit van private lease neemt de laatste jaren snel toe. Steeds meer weggebruikers schaffen op die manier een nieuwe auto aan. Voor een vast bedrag per maand rijd je in een nieuwe auto en hoef je geen zorgen te maken over de wegenbelasting, afschrijving, verzekering, onderhoud en reparatie. Zelfs als je panne met je auto hebt en langs de weg staat word je geholpen. Daarvoor sluit je wel een leasecontract af, meestal voor een periode van een aantal jaren. En dat heeft gevolgen voor je financiële huishouding.

BKR-registratie

Sluit je een leasecontract af, dan krijg je namelijk een registratie bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) in Tiel. Het bureau legt alle langlopende financiële verplichtingen die je hebt vast. Behalve je leasecontract worden bijvoorbeeld ook je telefooncontract, persoonlijke leningen, doorlopend krediet of ‘in het rood staan bij je bank’ vastgelegd.

Tienduizenden euro’s

Een nieuwe financiële verplichting, bijvoorbeeld het afsluiten van een hypotheek, wordt dan ook eerst getoetst in Tiel. Het maandelijkse bedrag voor je private lease wordt door het BKR als twee delen gezien: kosten en een lening (afschrijving en rente). Van het totale leasebedrag wordt 65 procent als lening aangemerkt. Van dit bedrag wordt twee procent in mindering gebracht op wat je maximaal kunt uitgeven aan je hypotheek. Daardoor daalt de maximale hoogte van je eventuele hypotheek. Dat kan al snel enkele tienduizenden euro’s lager zijn.

Rekenvoorbeeld:

Jeroen en Marloes willen een auto gaan aanschaffen via private lease. De private lease voor de nieuwe auto kost 300 euro per maand en dat vijf jaar lang. De totale kosten bedragen in dit geval 300 euro x 60 maanden is 18.000 euro. Een deel hiervan wordt geregistreerd bij het BKR, 65 procent van 18.000 euro is 11.700 euro. De geldverstrekker ziet 2 procent van 11.700 euro is 234 euro maandelijks als een financiële verplichting. Dit betekent dat Jeroen en Marloes tienduizenden euro’s minder aan hypotheek kunnen lenen.

Van A tot Z

Overigens zijn de mogelijke gevolgen van private lease wel in het contract opgenomen, maar wijst een autoverkoper je er niet altijd op. Daarnaast zijn mensen vaak zo blij met hun nieuwe auto dat ze het leasecontract niet van A tot Z doorlezen. Toch is het verstandig om het contract goed te bestuderen en ons om advies te vragen. Zeker als je van plan bent om op korte termijn een huis te kopen. Een leasecontract is niet van invloed op je lopende hypotheek.

Meer weten

Heb je een leasecontract en wil je een huis kopen? Of sta je op het punt een leasecontract af te sluiten en heb je geen goed zicht op de financiële gevolgen? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?