Overstappen naar een goedkopere overlijdensrisicoverzekering?

In de verzekeringsmap van veel Nederlandse huishoudens zit in een overlijdensrisicoverzekering. Veelal gelijktijdig afgesloten met een hypotheek. Niemand wil zijn nabestaanden immers opzadelen met extra kosten. De premies van deze verzekeringen zijn inmiddels fors gedaald. Is overstappen naar een goedkopere variant een optie?

okt 12, 2021

Met een overlijdensrisicoverzekering vang je (een deel) van de financiële gevolgen van een overlijden op. Bijvoorbeeld door een deel van de hypotheek af te lossen. Of om extra kosten voor kinderopvang en het weggevallen van een salaris te compenseren. Hierdoor komen de nabestaanden niet in financiële problemen.

Onder de loep genomen

Gelukkig hebben veel mensen al een dergelijke verzekering afgesloten. Echter voor een langere periode. De premies worden automatisch afgeschreven en de verzekering verdwijnt uit het blikveld. Verzekeraars hebben in de afgelopen periode hun overlijdensrisicoverzekeringen onder de loep genomen. Deze verzekeringen worden nu aangeboden tegen veel lagere premies. Veel mensen stapten al over naar een goedkopere verzekering.

Kan ik zomaar overstappen?

Het antwoord op deze vraag is ‘nee’. Op de eerste plaats zijn er vaak kosten aan verbonden als je overstapt naar een andere verzekeraar. Ook verschillen de voorwaarden en de acceptatiecriteria per verzekeraar. Het kan zijn dat een verzekeraar eerst om een nieuwe medische keuring vraagt. Of dat je een actuele medische checklist aanlevert.

Vraag eerst advies

Loop daarom niet te hard van stapel. Denk je erover om over te stappen naar een andere aanbieder van een overlijdensrisicoverzekering? Vraag ons dan eerst om advies. Zeker als de verzekering is gekoppeld aan je huidige hypotheek. Het is de bedoeling dat de nieuwe verzekeraar dat ook doet. Het is sowieso raadzaam om je te laten adviseren, want ook de voorwaarden verschillen per verzekeraar.

Opzeggen of loskoppelen

Heb je een huis met een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)? Dan is een overlijdensrisicoverzekering sinds 2020 niet meer verplicht. Voor nieuwe hypotheken die sinds 2018 zijn afgesloten met NHG was die verplichting er al niet meer. Wat te doen met deze verzekering? Opzeggen of loskoppelen? Wij adviseren je graag bij deze keuze.

Even snel een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is niet verstandig. Wij zijn van mening dat deze verzekering moet aansluiten bij je persoonlijke situatie. Bovendien bekijken we de voorwaarden en de mogelijkheid voor een lagere premie. Interesse? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?