Oversluiten hypotheek: doen of niet doen?

Mensen die nu een huis kopen kunnen rekenen op een goede deal met hun geldverstrekker. Met dank aan de lage rentestand. Maar hoe zit het met hypotheken die al wat langer lopen? Oversluiten? Of juist niet? Onze checklist helpt je een handje!

jun 14, 2019

Allereerst zetten we de hypothekenfeiten voor je op een rij. Dat de hypotheekrente nog steeds op een laag niveau staat, is bekend. Wat houdt dat in? Door over te sluiten naar een hypotheek met een lagere rente, dalen je maandelijkse lasten. Is je rentevastperiode afgelopen, dan mag je kosteloos overstappen naar een andere hypotheek. Je mag zelfs switchen naar een
andere geldverstrekker.

Boeterente
Sluit je over tijdens de huidige looptijd, dan ben je boeterente en oversluitkosten verschuldigd. Let op: door de lagere rente heb je minder hypotheekrenteaftrek.

Naast de lagere maandlasten is er bij oversluiten nóg een bijkomend voordeel: Je kunt jouw huidige hypotheek nog eens tegen het licht houden. Is deze nog passend? Of zijn er nieuwe interessante hypotheekvormen op de markt? Wij adviseren je graag.

Is oversluiten voor jou interessant? Doe de checklist!
Wanneer is oversluiten voor jou interessant? Het antwoord hangt grotendeels af van je persoonlijke situatie. Er zijn meerdere mogelijkheden. Met onderstaande checklist loop je de verschillende opties langs. Het is een kwestie van afvinken!

Optie 1: Rentevastperiode loopt af

Aan het einde van je rentevastperiode krijg je van jouw huidige geldverstrekker een nieuw aanbod. Dit voorstel hoeft je niet te accepteren. Het is raadzaam om ook te informeren bij andere geldverstrekkers.

Optie 2: Verbouwing financieren

Plannen voor een uitbouw, nieuwe badkamer of keuken? Zoek je een mogelijkheid om de verbouwing te financieren? Bij het oversluiten kun je de hypotheek verhogen. Op die manier financier je de verbouwing.

Optie 3: Nieuwe hypotheekvorm?

Hypotheken zijn er in vele soorten en maten: bijvoorbeeld (deels) aflossingsvrij, annuïteiten of een spaarhypotheek. Vanwege de lage spaarrente kun je ook extra aflossen op je hypotheek. Maar er zijn ook – binnen wettelijke kaders – mogelijkheden om van hypotheekvorm te veranderen. 

Optie 4: Overwaarde?  

De kans is groot dat je huis in de afgelopen jaren meer waard is geworden. Bij veel geldverstrekkers daal je dan in jouw ‘risicoklasse’. Daar zit dan meestal ook een lagere hypotheekrente aan vast.  

Optie 5: Meer rentezekerheid?

Een lagere hypotheekrente is ook interessant als je meer financiële zekerheid zoekt. Door een langere rentevastperiode af te sluiten, ben je ook voor die periode verzekerd van lagere maandlasten.

Optie 6: Persoonlijke situatie

Kinderen uit huis? Of pas vader of moeder geworden? Gescheiden of je partner overleden? Je kunt de hypotheek aanpassen aan je nieuwe leefomstandigheden.

Optie 7: Lage rente, extra aflossen

Van de rente op je spaargeld moet je het tegenwoordig niet meer hebben. Extra aflossen op de hypotheekschuld is een goed alternatief. Steeds meer mensen maken er gebruik van. Je hypotheekschuld daalt en de maandlasten worden lager.

Overstappen en extra kosten
Het oversluiten van je hypotheek brengt soms extra kosten met zich mee. Voor een deel zijn deze kosten aftrekbaar. In individuele gevallen kan oversluiten echter ook fiscale gevolgen hebben.

Meer weten of een op maat gesneden advies? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?