Oversluiten hypotheek: doen of niet doen?

Mensen die nu een huis kopen kunnen rekenen op een goede deal met hun geldverstrekker. Met dank aan de lage rentestand. Maar hoe zit het met hypotheken die al wat langer lopen? Oversluiten? Of juist niet? Onze checklist helpt je een handje!

jun 14, 2019

Allereerst zetten we de hypothekenfeiten voor je op een rij. Dat de hypotheekrente nog steeds op een laag niveau staat, is bekend. Wat houdt dat in? Door over te sluiten naar een hypotheek met een lagere rente, dalen je maandelijkse lasten. Is je rentevastperiode afgelopen, dan mag je kosteloos overstappen naar een andere hypotheek. Je mag zelfs switchen naar een
andere geldverstrekker.

Boeterente
Sluit je over tijdens de huidige looptijd, dan ben je boeterente en oversluitkosten verschuldigd. Let op: door de lagere rente heb je minder hypotheekrenteaftrek.

Naast de lagere maandlasten is er bij oversluiten nóg een bijkomend voordeel: Je kunt jouw huidige hypotheek nog eens tegen het licht houden. Is deze nog passend? Of zijn er nieuwe interessante hypotheekvormen op de markt? Wij adviseren je graag.

Is oversluiten voor jou interessant? Doe de checklist!
Wanneer is oversluiten voor jou interessant? Het antwoord hangt grotendeels af van je persoonlijke situatie. Er zijn meerdere mogelijkheden. Met onderstaande checklist loop je de verschillende opties langs. Het is een kwestie van afvinken!

Optie 1: Rentevastperiode loopt af

Aan het einde van je rentevastperiode krijg je van jouw huidige geldverstrekker een nieuw aanbod. Dit voorstel hoeft je niet te accepteren. Het is raadzaam om ook te informeren bij andere geldverstrekkers.

Optie 2: Verbouwing financieren

Plannen voor een uitbouw, nieuwe badkamer of keuken? Zoek je een mogelijkheid om de verbouwing te financieren? Bij het oversluiten kun je de hypotheek verhogen. Op die manier financier je de verbouwing.

Optie 3: Nieuwe hypotheekvorm?

Hypotheken zijn er in vele soorten en maten: bijvoorbeeld (deels) aflossingsvrij, annuïteiten of een spaarhypotheek. Vanwege de lage spaarrente kun je ook extra aflossen op je hypotheek. Maar er zijn ook – binnen wettelijke kaders – mogelijkheden om van hypotheekvorm te veranderen. 

Optie 4: Overwaarde?  

De kans is groot dat je huis in de afgelopen jaren meer waard is geworden. Bij veel geldverstrekkers daal je dan in jouw ‘risicoklasse’. Daar zit dan meestal ook een lagere hypotheekrente aan vast.  

Optie 5: Meer rentezekerheid?

Een lagere hypotheekrente is ook interessant als je meer financiële zekerheid zoekt. Door een langere rentevastperiode af te sluiten, ben je ook voor die periode verzekerd van lagere maandlasten.

Optie 6: Persoonlijke situatie

Kinderen uit huis? Of pas vader of moeder geworden? Gescheiden of je partner overleden? Je kunt de hypotheek aanpassen aan je nieuwe leefomstandigheden.

Optie 7: Lage rente, extra aflossen

Van de rente op je spaargeld moet je het tegenwoordig niet meer hebben. Extra aflossen op de hypotheekschuld is een goed alternatief. Steeds meer mensen maken er gebruik van. Je hypotheekschuld daalt en de maandlasten worden lager.

Overstappen en extra kosten
Het oversluiten van je hypotheek brengt soms extra kosten met zich mee. Voor een deel zijn deze kosten aftrekbaar. In individuele gevallen kan oversluiten echter ook fiscale gevolgen hebben.

Meer weten of een op maat gesneden advies? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?