Oversluiten hypotheek? Dit zijn de overwegingen

De gemiddelde rentepercentages voor een hypotheek bedragen tegenwoordig minder dan 1 of 1,5 procent. Voor huizenkopers is het dus goed zaken doen met geldverstrekkers. Maar hoe zit het met hypotheken die al wat langer lopen? Oversluiten? Of juist niet? Dit zijn de overwegingen.

mei 13, 2021

Dat de hypotheekrente nog steeds op een ongekend laag niveau staat, is geen geheim meer. Door bijvoorbeeld over te sluiten naar een hypotheek met een lagere rente, kunnen je maandelijkse lasten dalen. Doe je dit tijdens de huidige looptijd, dan ben je boeterente en oversluitkosten verschuldigd. Tegenover de lagere maandlasten staat wel dat je minder hypotheekrenteaftrek hebt.

Andere geldverstrekker

Is je rentevastperiode afgelopen, dan mag je kosteloos overstappen naar een andere geldverstrekker. Je huidige geldverstrekker moet wel een nieuw aanbod doen, maar je mag ook kiezen voor een andere geldverstrekker.

Op dat moment kun je de huidige hypotheekvorm nog eens onder de loep nemen. Past deze nog bij je persoonlijke situatie? Of zijn er inmiddels nieuwe interessante hypotheekvormen op de markt? Wij adviseren je graag bij deze keuze.

Is oversluiten interessant?

Oversluiten of niet? Bij een dergelijke beslissing ga je niet over één nacht ijs. Je persoonlijke situatie speelt hierbij een grote rol. Ook zijn er verschillende opties en overwegingen mogelijk. We zetten deze voor je op een rij.

Aflopende rentevastperiode

Aan het einde van de rentevastperiode doet je huidige geldverstrekker een nieuw aanbod. Daar zijn geen verplichtingen aan verbonden. Tip: steek je licht eens op bij andere geldverstrekkers.

Financier verbouwing

Plannen voor een uitbouw, nieuwe badkamer of wil je jouw huis verduurzamen bijvoorbeeld door te isoleren? Door bij het oversluiten je hypotheek te verhogen kun je de verbouwing financieren.

Nieuwe hypotheekvormen

Hypotheken gaan met hun tijd mee. Er zijn verschillende vormen en varianten, bijvoorbeeld (deels) aflossingsvrij, annuïteiten of een (bank)spaarhypotheek. Vanwege de lage (of negatieve) spaarrente kun je ook extra aflossen op de hypotheek. Binnen wettelijke kaders kun je zelfs van hypotheekvorm veranderen.

Overwaarde verzilveren

De afgelopen jaren is je huis ongetwijfeld in waarde toegenomen. Bij veel geldverstrekkers daalt dan de ‘risicoklasse’. In de meeste gevallen zit daar ook een lagere hypotheekrente aan vast.

Meer rentezekerheid

Een lagere hypotheekrente is interessant als je meer financiële zekerheid wenst. Door een langere rentevastperiode af te sluiten, behoud je ook voor die periode de lagere maandlasten.

Aanpassing persoonlijke situatie

Kinderen uit huis? Het scheelt je in ieder geval een flinke slok op een borrel aan (studie)kosten. Ook minder leuke zaken als een scheiding of het overlijden van je partner zijn van invloed op de hypotheek. Je hypotheek is aanpasbaar aan je nieuwe leefomstandigheden.

Extra aflossen

Door de (soms negatieve) rente op spaargeld gaan veel mensen op zoek naar alternatieven. Bijvoorbeeld door extra af te lossen op de hypotheekschuld. De schuld daalt evenals je maandlasten.

Overstappen en extra kosten

Het oversluiten van een hypotheek brengt soms extra kosten met zich mee. Voor een deel zijn deze kosten aftrekbaar. Het oversluiten kan echter ook fiscale gevolgen hebben.

Wil je een op maat gesneden advies? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?