Nieuwe regels omtrent verbouwen en verduurzamen

De Europese Commissie verplicht gebouweigenaren, waaronder dus ook huiseigenaren, om te verduurzamen. Dit doet de commissie door een herziening van de Richtlijn voor Energieprestaties van Gebouwen (EPBD). Deze nieuwe regel geldt als je je huis grondig gaat renoveren. Wat precies een grote verbouwing is, is lastig vast te stellen.

mei 10, 2022

Grote verbouwing?

De meest concrete omschrijving: Als je meer dan 25 procent van de buitenkant van je huis (gebouwschil) vernieuwt, verandert of vergroot én als je de verwarmings- of koelinstallatie aanpast. De gebouwschil bestaat uit de vloer op de begane grond, de buitenmuren, de ramen, de kozijnen, de deuren en het dak.

Ga je een aanbouw plaatsen? Dan telt voor deze regel de oppervlakte van het opengebroken deel ten opzichte van de maat van het huis na verbouwing. 

Meer duurzame energiebronnen

De Europese Commissie en de Nederlandse overheid willen op deze manier het gebruik van duurzame energiebronnen vergroten. Het is inmiddels geen verrassing meer dat we de komende jaren met z’n allen over moet stappen op duurzame energiebronnen zoals zon, wind en water.  

De nieuwe regel omtrent gebouwen moet eraan bijdragen dat meer mensen – vrijwillig of verplicht via regelgeving – overstappen op duurzame energie via een warmtepomp, een warmtenet of zonnepanelen. De gemeente controleert bij de vergunningaanvraag of de plannen voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Rekentool

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een rekentool ontwikkeld om te kijken of jouw verbouwing onder deze regelgeving valt en hoe groot het aandeel hernieuwbare energie dan moet zijn.

Verplichten of stimuleren?

Vereniging Eigen Huis (VEH) voorziet nog wel een aantal problemen met de uitvoering van deze nieuwe regelgeving. De vereniging maakt zich zorgen over de opstapeling van maatregelen, onnodige regeldruk en extra kosten voor woningbezitters. VEH zou naar eigen zeggen liever zien dat de overheid zich eerst richt op het wegnemen van barrières en het stimuleren van verduurzaming door ontzorgen, subsidies en regelingen zoals de salderingsregeling.

 

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?