Nieuwe regels omtrent verbouwen en verduurzamen

De Europese Commissie verplicht gebouweigenaren, waaronder dus ook huiseigenaren, om te verduurzamen. Dit doet de commissie door een herziening van de Richtlijn voor Energieprestaties van Gebouwen (EPBD). Deze nieuwe regel geldt als je je huis grondig gaat renoveren. Wat precies een grote verbouwing is, is lastig vast te stellen.

mei 10, 2022

Grote verbouwing?

De meest concrete omschrijving: Als je meer dan 25 procent van de buitenkant van je huis (gebouwschil) vernieuwt, verandert of vergroot én als je de verwarmings- of koelinstallatie aanpast. De gebouwschil bestaat uit de vloer op de begane grond, de buitenmuren, de ramen, de kozijnen, de deuren en het dak.

Ga je een aanbouw plaatsen? Dan telt voor deze regel de oppervlakte van het opengebroken deel ten opzichte van de maat van het huis na verbouwing. 

Meer duurzame energiebronnen

De Europese Commissie en de Nederlandse overheid willen op deze manier het gebruik van duurzame energiebronnen vergroten. Het is inmiddels geen verrassing meer dat we de komende jaren met z’n allen over moet stappen op duurzame energiebronnen zoals zon, wind en water.  

De nieuwe regel omtrent gebouwen moet eraan bijdragen dat meer mensen – vrijwillig of verplicht via regelgeving – overstappen op duurzame energie via een warmtepomp, een warmtenet of zonnepanelen. De gemeente controleert bij de vergunningaanvraag of de plannen voldoen aan de nieuwe regelgeving.

Rekentool

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een rekentool ontwikkeld om te kijken of jouw verbouwing onder deze regelgeving valt en hoe groot het aandeel hernieuwbare energie dan moet zijn.

Verplichten of stimuleren?

Vereniging Eigen Huis (VEH) voorziet nog wel een aantal problemen met de uitvoering van deze nieuwe regelgeving. De vereniging maakt zich zorgen over de opstapeling van maatregelen, onnodige regeldruk en extra kosten voor woningbezitters. VEH zou naar eigen zeggen liever zien dat de overheid zich eerst richt op het wegnemen van barrières en het stimuleren van verduurzaming door ontzorgen, subsidies en regelingen zoals de salderingsregeling.

 

Ons laatste nieuws

Prinsjesdag 2024
Prinsjesdag 2024

Tijdens Prinsjesdag zijn alle ogen gericht op het nieuwe kabinet, dat net voor de zomer is beëdigd. Zij presenteren hun plannen en de begroting voor het komende jaar. Wij zetten de belangrijkste wijzigingen – met name op het gebied van hypotheken en verzekeringen – voor je op een rij.

Lees meer
Waterschade? Wat vergoedt de verzekering?
Waterschade? Wat vergoedt de verzekering?

Vorig jaar was het natste jaar sinds het begin van de metingen en ook dit jaar is er al veel regen gevallen. Dat zorgt voor overlast, denk aan ondergelopen straten en kelders. Daarnaast zorgt het ook voor schade aan gebouwen. Meer mensen hadden te maken met lekkende daken of ramen. Waterschade is ontzettend vervelend, water kruipt immers overal naartoe.

Lees meer
Wat kun je doen met de overwaarde?
Wat kun je doen met de overwaarde?

Na een rustigere periode stijgen de huizenprijzen inmiddels naar nieuwe records. De woningmarkt blijft oververhit. Mensen die al een langere tijd een woning bezitten, hebben daarom inmiddels vaak een flinke overwaarde. De overwaarde is het verschil tussen de actuele verkoopwaarde van een woning en de hypotheek die ervoor is afgesloten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?