Nieuwe hypotheekregels in 2022

Een hogere hypotheek, minder hypotheekrenteaftrek en een hogere kostengrens bij NHG. Ook dit jaar verandert weer een aantal hypotheekregels. Wijzigingen die je meteen in je portemonnee voelt of waardoor je mogelijk een hypotheek voor je droomhuis kunt afsluiten. We zetten de wijzigingen voor 2022 op een rij.

dec 7, 2021

Hoogte maximale hypotheek

Voor de bepaling van je maximale hypotheek wordt gekeken naar de leennormen voor 2022 van het Nibud. Mensen met een inkomen tot 50.000 euro kunnen iets meer lenen. Verdien je meer dan 50.000 dan kun je iets minder lenen.

Stijgt het inkomen in 2022 met de gemiddelde brutoloonstijging van 2,2 procent, waarmee het Centraal Planbureau rekening houdt, dan neemt de maximale hypotheek voor alle inkomenscategorieën toe.

 

NHG: hogere kostengrens

Koop je een huis met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) dan verandert de hoogte van de kostengrens. Voor de koop van een huis stijgt die van 325.000 euro naar 355.000 euro. Is het een energiezuinige woning dan is de grens zelfs: 376.300, dat is zes procent hoger. Voor de aanvraag van NHG daalt de eenmalige premie van 0,7 naar 0,6 procent.

 

Daling hypotheekrenteaftrek

In 2022 daalt het maximale belastingpercentage waarover je hypotheekrente mag aftrekken naar 40 procent. Dat is 3 procent minder en geldt voor mensen met een inkomen hoger dan 69.398 euro.

 

Minder hypotheek door private lease

Vanaf 1 april 2022 heeft je privé geleasde auto direct effect op je maximaal afsluitbare hypotheek. Het contract wordt dan voor honderd procent geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Nu is dat nog 65 procent. Je maximale hypotheek kan daardoor een stuk lager uitvallen.

 

Lager eigenwoningforfait

Na 1 januari daalt het percentage voor je eigenwoningforfait ofwel de fiscale bijtelling voor je koopwoning. Heb je woning een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.110.000 euro dan daalt het percentage van 0,50 naar 0,45 procent.

 

Wet Hillen

De Wet Hillen wordt in een periode van dertig jaar afgebouwd met jaarlijks 3,33 procent. Is je hypotheek afgelost, dan moet je toch inkomstenbelasting betalen over het eigenwoningforfait. De zogenaamde Hillen-aftrek is het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten, zoals je hypotheekrente. Over 2022 heb je op je belastingaangifte inkomstenbelasting nog maar 86,67 procent Hillen-aftrek.

De wijzigingen hebben in meer of mindere mate invloed op je persoonlijke situatie. We brengen dat graag voor jou in beeld. Wil je meer weten, neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?