Nieuwe hypotheekregels in 2021

Traditiegetrouw wijzigt op 1 januari weer een aantal hypotheekregels. Sommige wijzigingen zijn interessant, bijvoorbeeld voor starters op de woningmarkt. Voor mensen die al langer een eigen huis hebben wijzigt ook het een en ander, zoals de hypotheekrenteaftrek. Wat betekent dat voor je maandlasten? Wil je weten wat er nog meer voor jou verandert?

dec 10, 2020

Vanaf 1 januari vervalt de overdrachtsbelasting voor mensen onder de 35 jaar. Dit geldt vanaf 1 april 2021 alleen bij de aankoop van een woning tot 400.000 euro. Normaal bedraagt de overdrachtsbelasting twee procent van de aankoop, in dit geval maximaal 8.000 euro. Dat scheelt alvast een flinke slok op een borrel.

Geen overdrachtsbelasting

Ben je jonger dan 35 jaar en al in het bezit van een koopwoning, dan kun je eenmalig van deze regeling gebruikmaken. Je moet dan wel zelf in de woning gaan wonen. Koop je samen met je partner een woning en ben je ouder dan 35 jaar dan betaal je twee procent over jouw deel. Is je partner jonger dan hoeft over het andere deel geen belasting te worden betaald. Deze regeling geldt voor de komende vijf jaar.

Hogere hypotheek

Goed nieuws voor tweeverdieners en ex-studenten met een studieschuld. Bij tweeverdieners telt vanaf 1 januari het inkomen van de minstverdienende partner voor negentig procent (nu nog: tachtig procent) mee bij de berekening van de woonquote. Dit houdt in dat je een hogere hypotheek kunt krijgen. Woonquote is het deel van het (gezamenlijke inkomen) dat aan woonlasten mag worden besteed.

De studieschuld van voormalige studenten telt volgend jaar minder zwaar mee. Nu is dat nog een vast percentage, vanaf 2021 is dat de gemiddelde rente over de afgelopen vijf jaar. Die rente is, zoals bekend, historisch laag. Hierdoor wordt het maximale leenbedrag voor deze groep een stuk hoger.

Hogere kostengrens

Ook op het gebied van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) wijzigt het een en ander. De kostengrens gaat omhoog. De grens voor de aankoop van een woning stijgt van 310.000 euro naar 325.000 euro. Voor woningen met energiebesparende voorzieningen is de kostengrens zes procent hoger: 344.500 euro.

Minder hypotheekrenteaftrek

Na de jaarwisseling daalt het maximale belastingpercentage waarover je hypotheekrente mag aftrekken met drie procent naar 43 procent. Dit gaat op voor mensen met een inkomen hoger dan 68.507 euro.

Lager eigenwoningforfait

Na 1 januari gaat het percentage voor het eigenwoningforfait omlaag. Dit is de fiscale bijtelling voor een koopwoning. Heeft je woning een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.110.000 euro dan daalt het percentage van 0,6 naar 0,5 procent.

Wet Hillen

De Wet Hillen wordt in een periode van dertig jaar afgebouwd met jaarlijks met 3,33 procent. Is je hypotheek afgelost, dan moet je toch inkomstenbelasting betalen over het eigenwoningforfait. De zogenaamde Hillen-aftrek is het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten, zoals de hypotheekrente. Over 2021 heb je op de aangifte inkomstenbelasting nog maar negentig procent Hillen-aftrek.

Meer weten

Meer weten over de nieuwe hypotheekregels in jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op.Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?