Nieuwe hypotheekregels in 2020

Ook in 2020 wijzigt weer een aantal hypotheekregels. Zo staat er voor tweeverdieners een belangrijke wijziging op de rol. Daarnaast is er een nieuwe NHG-grens, daalt de hypotheekrenteaftrek en wordt de fiscale bijtelling aangepast. We zetten de wijzingen voor 2020 op een rij.

dec 11, 2019

Huishoudens die meer gaan verdienen kunnen in 2020 een hogere hypotheek krijgen, zo becijferde het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onlangs. Huishoudens die hetzelfde inkomen houden daarentegen, kunnen minder lenen vanwege de gestegen prijzen.

Meer hypotheek

Voor tweeverdieners is er goed nieuws. Op basis van het gezamenlijke inkomen kunnen zij een hogere hypotheek krijgen. Vanaf 2020 telt namelijk het inkomen van de minst verdienende partner voor tachtig procent mee bij de berekening van de woonquote. Dit is het deel van het gezamenlijke inkomen dat besteed mag worden aan woonlasten. Op dit moment telt het laagste inkomen nog voor zeventig procent mee.

Lagere premie, hogere kostengrens

Voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) gaat na de jaarwisseling de premie omlaag en wordt de kostengrens verhoogd. De premie daalt van 0,9 procent naar 0,7 procent voor de totale lening van uw nieuwe huis. De grens voor de aankoop van een huis stijgt van 290.000 euro naar 310.000 euro. Voor woningen waarbij energie besparende voorzieningen worden getroffen is de kostengrens 6% hoger, namelijk 328.600 euro.

Minder hypotheekrenteaftrek

In 2020 daalt het maximale belastingpercentage waarover je hypotheekrente mag aftrekken met drie procent naar 46 procent. Dit geldt voor mensen met een inkomen hoger dan 68.507 euro.

Lager eigenwoningforfait

Na 1 januari gaat het percentage voor het eigenwoningforfait omlaag, dit is een fiscale bijtelling voor je koopwoning. Heeft je woning een WOZ-waarde tussen de 75.000 en 1.060.000 euro dan daalt het percentage van 0,65 naar 0,6 procent.

Wet Hillen

De Wet Hillen wordt in een periode van dertig jaar afgebouwd, jaarlijks met 3,33 procent. Heb je jouw hypotheek afgelost, dan moet je toch inkomstenbelasting over het eigenwoningforfait betalen. De Hillen-aftrek is het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten zoals hypotheekrente. Over 2020 heb je op je aangifte inkomstenbelasting nog maar 93,33 procent Hillen-aftrek.

Meer weten

Heb je vragen of wil je meer weten over de nieuwe hypotheekregels in jouw persoonlijke situatie? Aarzel niet en neem contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?