Nieuwe Gasketelwet vanaf 1 april 2023

Per 1 april 2023 hebben we een nieuwe Gasketelwet in Nederland. De belangrijkste verandering is dat zowel installatiebedrijven als monteurs een certificaat (Bewijs van Vakmanschap) moeten hebben om aan cv-ketels te mogen werken. Dat geldt voor alle gasverbrandingsinstallaties, dus bijvoorbeeld ook voor geisers en gashaarden. Het is niet meer toegestaan om zelf aan je cv-ketel te sleutelen en ook monteurs zonder certificaat mogen niet meer werken met gasverbrandingsinstallaties.

mei 8, 2023

Als bedrijven of monteurs zonder certificaat toch bezig zijn met cv-ketels, dan riskeren zij een boete. Ook particulieren die werken met bedrijven of monteurs zonder certificaten zijn strafbaar.

Veiligheid verbeteren

Deze wet is ingesteld om de veiligheid rondom cv-ketels te verbeteren. Jaarlijks vallen er vijf tot tien doden en honderden gewonden door koolstofmonoxidevergiftiging. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam in 2015 met een rapport waaruit bleek dat er relatief veel ongelukken gebeuren door verkeerd handelen, nalatigheid of onkunde van cv-ketelmonteurs. Daarnaast bleek dat de helft van de ongelukken plaatsvindt met een moderne cv-installatie.

Door uitsluitend te werken met certificeerde bedrijven en monteurs gaat de kwaliteit van de werkzaamheden omhoog. Daarmee wordt de kans op ongelukken, bijvoorbeeld met koolmonoxide, kleiner.

Bedrijven checken

Voor het onderhoud van je cv-ketel kun je dus vanaf nu alleen nog een gecertificeerd bedrijf inhuren. Heb jij een contract met een installatiebedrijf voor het onderhoud van je cv-ketel, geiser of gashaard? In dit register van de overheid kun je checken of het bedrijf de benodigde certificaten bezit.


Jaarlijks onderhoud

Het advies is om je ketel jaarlijks te laten onderhouden. Dit is echter – ook met de nieuwe wet – niet wettelijk verplicht. Jaarlijks onderhoud heeft wel veel voordelen. Zo is de kans op storingen kleiner. Daarnaast is een goed onderhouden ketel energiezuiniger. Bovendien verklein je met het jaarlijkse onderhoud de kans op onveilige situaties en ongelukken, bijvoorbeeld door brand of koolmonoxidevergiftiging.

Onderhoud en de verzekering

Sommige verzekeraars verplichten het periodieke onderhoud van de cv-ketel. Als er schade geclaimd wordt, bijvoorbeeld door brand, dan kan het voorkomen dat de verzekeraar vraagt naar een bewijs van onderhoud van de cv-ketel. Daarnaast vervalt bij veel fabrikanten de garantie op cv-ketels als de installatie niet volgens de voorschriften is onderhouden.

 

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?