Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

jun 11, 2024

Verkeerde gegevens

Als je nu een offerte aanvraagt voor een autoverzekering, dan moet je zelf het aantal schadevrije jaren doorgeven. In ongeveer de helft van de gevallen wordt het verkeerde aantal schadevrije jaren opgegeven. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat de verzekeraar op een andere manier afrondt op hele jaren. Hierdoor worden ook veel polissen verkeerd opgemaakt.

Verzekeraars komen hier pas achter als zij een controle doen in Roy-data, het huidige systeem voor de registratie van schadevrije jaren. Polissen worden dan achteraf gecorrigeerd. Dat zorgt voor extra werk voor de verzekeraars en verwarring bij de verzekerden. Het kan namelijk voorkomen dat je achteraf toch meer premie moet betalen dan je in eerste instantie dacht.

Real time inzicht

Het nieuwe systeem moet verzekerden en verzekeraars realtime inzicht geven in de opgebouwde schadevrije jaren. Dat zorgt voor duidelijkheid en transparantie voor alle partijen. Hierdoor verloopt het proces soepeler.

Invoering uitgesteld

Het nieuwe systeem zou eigenlijk op 1 juli 2024 in gebruik worden genomen, maar dit is uitgesteld tot begin 2025. De ontwikkeling van het systeem heeft vertraging opgelopen, hierdoor is ook de implementatie van het systeem bij alle betrokkenen vertraagd. We moeten nog even geduld hebben, maar vanaf volgend jaar zijn de schadevrije jaren een stuk overzichtelijker.

Meer weten?

Heb je vragen over je autoverzekering of je schadevrije jaren? Neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?