Nepmails? Voorkom phishing poblemen

Je gegevens invullen voor een nieuwe bankpas? Een creditcardmaatschappij die vraagt om jouw inlogcode? Er staat nog een betaling open en via een link kun je rechtstreeks betalen? Trap er niet in! Criminelen versturen dergelijke nepmails. Zó ontmasker je een internetcrimineel!

dec 11, 2019

Phishing. Een term die je bijna dagelijks voorbij hoort komen. Criminelen doen zich voor als jouw bank, bedrijf of overheidsinstelling en sturen je nepmails. In sommige gevallen bellen ze je zelfs. Op allerlei manieren proberen criminelen te hengelen (‘phishing’) naar jouw gegevens.

Een telefoontje aan je bank, creditcardmaatschappij of internetprovider leert dat nooit per e-mail of telefoon om inlogcodes of wachtwoorden wordt gevraagd. Soms is de verleiding groot omdat de mail of brief exact lijkt op bijvoorbeeld een brief van je bank.

Hoe herken je een nepmail?

Controleer e-mailadres

Sommige nepmails zijn bijna niet van echt te onderscheiden. De uiting van bijvoorbeeld je bank oogt normaal en ook de ondertekening lijkt uiterst betrouwbaar. Toch heeft een phishing-mail vaak een onduidelijk e-mailadres als afzender. Het lijkt soms wel heel erg op dat van je bank of van je creditcardmaatschappij, maar als je goed kijkt zie je vaak dat het net iets anders is. Vertrouw je het niet, controleer dan altijd het mailadres.

‘Geachte heer/mevrouw’

Veel nepmails beginnen met ‘Geachte heer/mevrouw’ of ‘Beste klant’. Ben je klant bij een bank of creditcardmaatschappij dan staat in een echte brief of mail altijd je achternaam, voorafgegaan door ‘heer óf mevrouw’.

Valse website

Veel nepmails proberen je persoonlijke gegevens te achterhalen. Ze vragen je op een link te klikken en je gegevens te controleren, bij te werken of aan te vullen. Soms wordt zelfs gevraagd om in te loggen. In werkelijkheid word je dan naar een valse website geleid. Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met de zogenaamde afzender.

Taal en uiterlijk

Waar voorheen nog teksten werden verstuurd met taalfouten en kromme zinnen, zijn de nepmails van de tegenwoordig een stuk professioneler. Ook de logo’s van banken zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden. Tip: vergelijk een recente mail of brief van bijvoorbeeld je bank eens met de ‘nepmail’.

Doe de phishing-test!

Kun je een nepmail onderscheiden van een echte e-mail? Test jouw kennis via de phishing-test van Google!
https://phishingquiz.withgoogle.com/

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?