Nepmails? Voorkom phishing poblemen

Je gegevens invullen voor een nieuwe bankpas? Een creditcardmaatschappij die vraagt om jouw inlogcode? Er staat nog een betaling open en via een link kun je rechtstreeks betalen? Trap er niet in! Criminelen versturen dergelijke nepmails. Zó ontmasker je een internetcrimineel!

dec 11, 2019

Phishing. Een term die je bijna dagelijks voorbij hoort komen. Criminelen doen zich voor als jouw bank, bedrijf of overheidsinstelling en sturen je nepmails. In sommige gevallen bellen ze je zelfs. Op allerlei manieren proberen criminelen te hengelen (‘phishing’) naar jouw gegevens.

Een telefoontje aan je bank, creditcardmaatschappij of internetprovider leert dat nooit per e-mail of telefoon om inlogcodes of wachtwoorden wordt gevraagd. Soms is de verleiding groot omdat de mail of brief exact lijkt op bijvoorbeeld een brief van je bank.

Hoe herken je een nepmail?

Controleer e-mailadres

Sommige nepmails zijn bijna niet van echt te onderscheiden. De uiting van bijvoorbeeld je bank oogt normaal en ook de ondertekening lijkt uiterst betrouwbaar. Toch heeft een phishing-mail vaak een onduidelijk e-mailadres als afzender. Het lijkt soms wel heel erg op dat van je bank of van je creditcardmaatschappij, maar als je goed kijkt zie je vaak dat het net iets anders is. Vertrouw je het niet, controleer dan altijd het mailadres.

‘Geachte heer/mevrouw’

Veel nepmails beginnen met ‘Geachte heer/mevrouw’ of ‘Beste klant’. Ben je klant bij een bank of creditcardmaatschappij dan staat in een echte brief of mail altijd je achternaam, voorafgegaan door ‘heer óf mevrouw’.

Valse website

Veel nepmails proberen je persoonlijke gegevens te achterhalen. Ze vragen je op een link te klikken en je gegevens te controleren, bij te werken of aan te vullen. Soms wordt zelfs gevraagd om in te loggen. In werkelijkheid word je dan naar een valse website geleid. Vertrouw je het niet? Neem dan contact op met de zogenaamde afzender.

Taal en uiterlijk

Waar voorheen nog teksten werden verstuurd met taalfouten en kromme zinnen, zijn de nepmails van de tegenwoordig een stuk professioneler. Ook de logo’s van banken zijn bijna niet meer van echt te onderscheiden. Tip: vergelijk een recente mail of brief van bijvoorbeeld je bank eens met de ‘nepmail’.

Doe de phishing-test!

Kun je een nepmail onderscheiden van een echte e-mail? Test jouw kennis via de phishing-test van Google!
https://phishingquiz.withgoogle.com/

Ons laatste nieuws

Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak
Op vakantie? Zo voorkom je een inbraak

De zomervakantie is om heerlijk te ontspannen. Na een jaar werken even relaxen en nieuwe dingen ontdekken in een andere omgeving. Maar helaas is de thuiskomst niet voor iedereen zo rustgevend. Sommige mensen komen terug in een overhoopgehaald huis waar de waardevolle spullen ontbreken. Dat wil je natuurlijk liever niet meemaken.

Lees meer
Nieuw systeem voor schadevrije jaren
Nieuw systeem voor schadevrije jaren

Het systeem waarin de schadevrije jaren worden bijgehouden is aan vervanging toe. Op dit moment sluipen er veel fouten in het proces en dat levert vervelende situaties op voor zowel verzekeraars als verzekerden. Daarom wordt er nu een nieuw systeem ontwikkeld.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?