En komt een mooie kans voorbij dan moet je eerst nog met een geldverstrekker in gesprek. Hoe maak je een vlotte start op de woningmarkt?
Om verschillende redenen is instappen voor starters op de hedendaagse woningmarkt erg lastig. Zo ontbreekt in veel gevallen nog een vast inkomen en gaat het vaak om een eerste koop van een woning. Je hebt dus nog geen opgebouwde meerwaarde van een eerdere woning. Een aankoop (plus extra kosten) hakt er dan voor veel mensen ook stevig in.
Lagere maandlasten
Veel starters kopen alleen of samen met een partner een woning. Het tweede inkomen kan dan deels worden meegenomen bij een hypotheek. Toch gaat de voorkeur van de meeste starters uit naar kopen van een woning in plaats van huren. Door de lage hypotheekrente liggen de maandlasten in veel gevallen een stuk lager. Maar dan moet je wel een hypotheek kunnen afsluiten.
Er zijn verschillende mogelijkheden die het instappen op de woningmarkt een stuk gemakkelijker maken. Denk aan sparen, schenkingen, startersleningen of speciale hypotheekvormen.
Eigen geld
Ondanks de lage spaarrente klinkt het tegenstrijdig, maar: sparen loont. Door alvast te sparen bouw je eigen geld op. Je hypotheek mag namelijk niet hoger zijn dan de marktwaarde van de woning. De kosten koper moet je bijvoorbeeld zelf betalen. Hoeveel dat is hangt af van de hoogte van de aankoopprijs van de woning.
Gulle gever
Wellicht willen je (schoon)ouders ook wel een steentje bijdragen in de vorm van een schenking. Er bestaat namelijk een verruimde schenkingsvrijstelling voor de eigen woning. Jij of je partner moet dan wel tussen de 18 en 40 jaar zijn (de dag van de 40e verjaardag telt nog mee) en de schenking moet wel worden gebruikt voor de (aankoop van een) een eigen woning.
De maximale eenmalige vrijstelling in 2019 is 102.010 euro. De jaarlijkse vrijstelling van 5.428 euro voor kinderen en 2.173 euro voor derden, is onderdeel van het schenkingsbedrag.
Familiehypotheek
In sommige gevallen moet je het juist wel van de familie hebben. Starters hebben vaak weinig of geen spaargeld. In dat geval kan een familiehypotheek een mooie opstap zijn naar een eigen woning. Het ontbrekende geld voor het afsluiten van een hypotheek leen je bij je ouders. Dat moet wel tegen een rente die vergelijkbaar is met andere geldverstrekkers. Daarnaast maak je met een familielening nog wel aanspraak op hypotheekrenteaftrek.
Ook je ouders kunnen borg staan voor de hypotheek, maar dan moeten ze de akte wel mee ondertekenen. Bovendien zijn ze ook hoofdelijk aansprakelijk voor de hypotheekschuld. Overigens moet de geldverstrekker hier wel mee akkoord gaan, helaas doen nog niet alle geldverstrekkers dit.
Starterslening
Sommige gemeenten bieden een zogenoemde Starterslening aan waardoor starters een financieel duwtje in de rug krijgen om hun gedroomde huis te kunnen kopen. De lening vult het verschil tussen de prijs van het huis en de (eerste) hypotheek bij de bank aan.
Deze gemeentes bieden een starterslening aan.
Meer informatie
Wil je een kickstart op de hypotheekmarkt? Wij zetten de mogelijkheden graag samen met jou op een rij.