Met deze tips kun je hooikoorts verminderen

Ondanks het feit dat we corona waarschijnlijk grotendeels achter de rug hebben, beginnen veel mensen weer te niezen en te snotteren. Met de lente breekt ook het hooikoortsseizoen aan. Hooikoorts is een reactie van het immuunsysteem op de pollen van grassen, planten en bomen. Het zorgt voor een verkouden gevoel met niesbuien, een verstopte neus en traanogen. Bij sommige mensen zorgt hooikoorts zelfs voor een benauwd gevoel en extreme vermoeidheid.

apr 11, 2022

Ongeveer twee tot vijf procent van de Nederlandse bevolking heeft last van de pollenallergie. Het kan ontstaan op elke leeftijd, maar de meeste mensen beginnen de allergie te merken tussen hun 15de en 25ste levensjaar.

Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Hieronder vind je de zes belangrijkste tips:

Houd je huis en vooral je slaapkamer schoon
Door openstaande deuren, ramen en ventilatieroosters vliegen de pollen naar binnen. Deze blijven plakken op bijvoorbeeld de bank, het dekbed en het vloerkleed. Het helpt om in de lente extra vaak te stofzuigen en je bed te verschonen, zo houd je de pollen buiten de deur.

Hang wasgoed niet buiten
Wanneer je wasgoed buiten hangt, vangt het rondvliegende pollen op. Deze neem je dan mee naar binnen en draag je mee in je kleding.

Neem een douche voordat je gaat slapen
Onder de douche kun je de pollen even afspoelen. Was dan ook meteen je haren, want gedurende de dag blijven rondvliegende pollen hierin hangen. Naast je eigen haren, is het belangrijk om je huisdier vaker te wassen. Ook in de vacht van je hond of kat blijven de pollen hangen.

Smeer vaseline rond je neus en draag een zonnebril
Het is misschien geen hele charmante oplossing, maar het helpt wel: een beetje vaseline rondom je neus smeren. De pollen blijven in de vaseline plakken en kunnen zodoende je neus niet bereiken. Om je ogen te beschermen tegen de pollen kun je een zonnebril dragen.

Ga een dag (of langer) naar zee
Aan de kust zweven beduidend minder pollen in de lucht dan in het binnenland. Een strandwandeling is dan ook de ideale (tijdelijke) remedie tegen hooikoorts.

Vraag de huisarts om medicijnen
Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om hooikoortsklachten te verminderen. Met de pilletjes, neusspray en oogdruppels nemen de klachten aanzienlijk af. Hiervoor heb je meestal wel een recept van de huisarts nodig. Hij of zij kan eventueel ook testen voor welke pollen je precies allergisch bent.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?