Meer of juist minder kunnen lenen?

Sinds 1 april is de zogeheten leennorm voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet aangepast. Uitgangspunt is nu je huishoudboekje, ofwel: hoeveel geld komt er binnen en wat houd je over voor levensonderhoud? Kun je in deze nieuwe situatie meer of minder lenen?

mei 10, 2021

In het verleden raakten veel mensen en huishoudens in financiële problemen door persoonlijke leningen of doorlopende kredieten. Door te hoge maandlasten ontstonden er betalingsachterstanden, met soms vervelende gevolgen.

Levensonderhoud

De nieuwe leennorm moet beter aansluiten bij hetgeen je maandelijks te besteden hebt. Sommige mensen kunnen hierdoor meer lenen en anderen weer minder. De nieuwe norm is gebaseerd op adviezen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Kredietverstrekkers moeten zich hieraan houden en gebruiken dezelfde rekenmethode. De maximale leenbedragen kunnen dus verschillen per situatie. Na betaling van rente en aflossing(en) moet er nog voldoende over zijn om minimaal in het levensonderhoud te kunnen voorzien.

Nieuwe lasten

Vanaf 1 april worden enkele nieuwe maandelijkse lasten meegenomen bij de berekening van de hoogte van het krediet. Rijd je een auto dan wordt er een extra bedrag meegenomen. Dit is afhankelijk van de categorie: een eigen auto, een auto via private lease, een zakelijke lease zonder privégebruik of een zakelijke lease met privégebruik.

Heb je kinderen en gaan deze naar een vorm van kinderopvang dan worden ook die kosten netto ingebracht bij de berekening van de hoogte van het maximale krediet. Heb je een eigen huis dan worden de onderhoudskosten per maand ook verrekend.

Bonus en hogere hypotheek

Voor sommige mensen is de nieuwe methode voordeliger. Een dertiende maand en een eventuele bonus worden bijvoorbeeld meegenomen bij de bepaling van het maximale leenbedrag. Dit geldt overigens alleen wanneer dit structureel is.

Ook is er goed nieuws voor huurders op de woningmarkt. Huurkosten tellen minder zwaar mee bij de lasten. Het tweede inkomen van mensen die al een hypotheek hebben wordt nu voor 90 procent meegeteld. Dit was 80 procent.

Verantwoorde wijze

Niet alle kredietverstrekkers zijn aangesloten bij de brancheorganisatie. Ook deze vertrekkers hebben de morele verplichting om op een verantwoorde wijze krediet te vertrekken. Desondanks kan het voorkomen dat een consument bij de ene aanbieder een lening krijgt en bij een andere niet.

Meer weten

Wil je weten wat de mogelijkheden voor jou zijn op kredietgebied, neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?