Meer grip op winterweer

De winter is in aantocht. Nog even dan rijden de strooiwagens voor je uit om de snelweg begaanbaar te houden. Veiligheid voor alles. Heb je al een pitstop gemaakt voor je winterbanden? Hoe hou je de komende tijd grip op je eigen veiligheid en die van andere weggebruikers?

nov 12, 2019

Liggen de winterbanden al onder de auto? Voor menig autobezitter is het al geen vraag meer. In de herfst gaan de zomerbanden naar de opslag en krijgen de winterbanden weer volop gelegenheid om kilometers te maken.

Op feestjes is de jaarlijkse bandenwisseling vaak onderwerp van gesprek. Voor de een is het een vast ritueel. Een tweede zweert bij All Season-banden en een derde blijft zijn zomerbanden trouw, want: ‘zo streng waren de afgelopen winters ook weer niet’. Wat zijn de voor- en nadelen van winterbanden?

Veilig de weg op

Wil je veilig de weg op, dan kun je het beste voor winterbanden kiezen. Daarmee ga je onder alle winterse omstandigheden veilig op weg naar huis, werk of naar familie en vrienden. Het rubber van de winterband is zachter, dat vergroot je grip op het gladde asfalt. Bij een noodstop sta je bovendien eerder stil. Daarnaast heeft een winterband een dieper profiel voor een snelle en betere afvoer van sneeuw en water. Goed om te weten: het rubber van zomerbanden wordt harder bij een temperatuur van onder de zeven graden.

Lawaai en meer brandstof

Winterbanden maken meer lawaai en je staat ook iets vaker bij de pomp want je brandstofgebruik ligt bij deze banden een stuk hoger. Verder heeft een winterband nog een nadeel. Bij zachte winters en hoge temperaturen slijt het rubber van de winterband iets sneller.

Tussenin

En dan zijn er ook nog banden waarmee je het hele jaar kunt doorrijden: All Season-banden (4-seizoenen). Deze banden zitten tussen de zomer- en winterbanden in. Beter geschikt voor winterweer dan zomerbanden, maar bij echt winterweer scoort een winterband toch een stuk beter.

Fikse boete

Ga je op wintersport? In Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht en is alleen een bepaald type All Season-banden toegestaan. Frankrijk en Zwitserland hebben die verplichting niet, maar raden wel winterbanden aan. Behalve een boete riskeer je ook het (mede)aansprakelijk zijn voor bijvoorbeeld het veroorzaken van een ongeluk. Ook voor het veroorzaken van lange files als gevolg van je zomerbanden, staat je een fikse boete te wachten.

Check voor je op skivakantie gaat of winterbanden verplicht zijn op jouw wintersportbestemming via deze link.

Winterbanden zijn onder alle winterse omstandigheden een stuk veiliger. Dat gaat echter alleen op als je je rijgedrag aanpast aan de weersomstandigheden. Dat geldt overigens ook als er zomer- of All Season-banden onder je auto liggen.

Ons laatste nieuws

Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!
Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!

Tegels eruit, groen erin. Dat is de nieuwe trend. We worden immers altijd vrolijk van een groene tuin met kleurrijke bloemen. Maar dat is niet het enige argument. Een groene tuin zorgt er ook voor dat we de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen doorstaan.

Lees meer
Houd je leningen tegen het licht
Houd je leningen tegen het licht

Iedereen merkt de stijgende prijzen in de portemonnee. Bijna alles is immers duurder geworden, van stroom en gas tot eten en kleding. Door je financiën eens onder de loep te nemen, kun je misschien wat besparen. Zo houd je meer over voor de leuke dingen in het leven.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?