Loopt je hypotheek risico?

Per jaar ontvangen ongeveer zo’n 550.000 werknemers een uitkering voor arbeidsongeschiktheid. In het tweede kwartaal van dit jaar kwamen er bijna 70.000 werklozen bij. En dan moet het corona-effect nog volgen. Kun je straks jouw hypotheeklasten nog wel betalen als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt? Welk risico loop je? Wat kun je er aan doen?

nov 13, 2020

Het coronavirus heeft ons land de laatste maanden flink ontwricht. Er is angst voor besmetting, veel mensen worden ziek of overlijden zelfs. Het sociale leven is aan banden gelegd. Daarnaast dreigen we ook in een flinke economische crisis te komen. Het water staat menig bedrijf aan de lippen. Veel banen staan op de tocht of zijn al verdwenen. Hoe komen coronapatiënten uit deze crisis? Kunnen zij straks hun beroep nog uitoefenen?

Arbeidsongeschikt? En nu?

Mensen die in loondienst zijn kunnen de inkomensgevolgen vanwege ziekte wel overzien. De werkgever is namelijk verplicht om twee jaar lang (een groot deel van) het loon door te betalen. Maar hoe zien je financiën er op lange termijn uit?

De impact van arbeidsongeschiktheid is groot. Heb je in loondienst gewerkt, dan maak je na twee jaar aanspraak op de WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen). Hoe lang je een uitkering krijgt is afhankelijk van je arbeidsverleden. Let op: je inkomen in de WIA is een stuk lager dan bij ziekte.

WW-uitkering

Raak je jouw baan kwijt dan krijg je in de meeste gevallen een uitkering. De periode is afhankelijk van je arbeidsverleden. De hoogte van de WW-uitkering is lager dan je inkomen. Ben je na twee jaar nog zonder baan, dan val je in sommige situaties terug in de bijstand. Dat is geen vetpot. Je maandlasten blijven gelijk of worden zelfs iets hoger doordat je belastingteruggave lager wordt.

Je huis verkopen?

Heb je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en ben je werkloos of arbeidsongeschikt geworden? In dat geval is er de Woonlastenfaciliteit van NHG. Dit is een extra borgstelling voor een aanvullende lening. Daarmee kun je binnen maximaal twee jaar een deel van je maandlasten betalen. Je voorkomt daarmee een gedwongen verkoop van jouw woning.

Je huis verkopen? Je moet er niet aan denken. Veel mensen hebben een zogeheten woonlastenverzekering. Die keert uit als je minder inkomen hebt bij werkloosheid of tijdelijke arbeidsongeschiktheid. Hiermee kun je (een deel van) de maandelijkse hypotheeklasten betalen.

Risico

Wat gebeurt er met je inkomen als je arbeidsongeschikt of werkloos wordt? Hoe zit het met je inkomensdaling als je twee jaar ziek bent? Kun je dan nog in je huis blijven wonen?

Wil je weten welke risico’s je loopt? Neem dan contact met ons op. We brengen met jou de risico’s in beeld. Op die manier voorkom je dat er op korte termijn het bord ‘Te koop’ in de voortuin staat?

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?