Krijg ik mijn waterschade vergoed?

Een lekkage aan je wasmachine, een dak zo lek als een mandje of binnenstromend water na een hoosbui. Een inboedel- of opstalverzekering dekt doorgaans de gevolgen van de waterschade. Toch worden niet alle waterschades vergoed? Wist je dat?

feb 12, 2020

Waterschade is een van de ergste schades die je kunnen overkomen. In veel gevallen duurt het even voordat je een lekkage ontdekt. Plotseling staat dan de gang onder water of stroomt het water langs de muren naar beneden. De waterschade is dan groot en het herstellen van het euvel loopt vaak flink in de papieren.

Standaard verzekeringspakket

Een inboedel- en/of een opstalverzekering hoort bij veel mensen al tot het standaard verzekeringspakket. Met deze verzekeringen zijn over het algemeen de gevolgen van waterschade gedekt. Heb je een eigen huis dan is het verstandig om beide verzekeringen in een pakket op te nemen. De opstalverzekering dekt namelijk ook de schade aan jouw huis. Voor een huurder is alleen een inboedelverzekering voldoende.

Deze schade dekt je verzekering:

Doorgaans vergoeden alle verzekeraars:

  • schade door regenwater dat via het dak naar binnen is gekomen;
  • schade door een kapot aquarium of een lekkend waterbed;
  • schade door een gesprongen waterleiding.

Is er bijvoorbeeld sprake van waterschade door een leidingbreuk dan wordt het opsporen van een breuk wel vergoed. Het herstellen van de leiding is echter vaak voor eigen rekening.
Inboedel- en opstalverzekeringen zijn er in verschillende soorten en maten. Wil je goed advies of weten welke waterschades wel of niet zijn gedekt, neem dan contact met ons op.

Extreem weer

Door allerlei oorzaken is ons klimaat in hoog tempo aan het veranderen. Daardoor is er steeds vaker sprake van extreme weersomstandigheden, zoals hete zomers maar ook perioden met enorm veel regenval. Hoewel in veel steden en dorpen de verouderde riolering al wordt vervangen, kan het systeem de verwerking van het overvloedige regenwater niet altijd aan. Met alle grote gevolgen van dien. Deze schade is overigens alleen gedekt bij een uitgebreide verzekering en soms is er een eigen risico van toepassing.   

Onvoorziene schade

Voor een verzekeraar is het belangrijk dat de schade onvoorzien is en dat het gaat om een gevolgschade (bijvoorbeeld na een gesprongen waterleiding). Is er sprake van achterstallig onderhoud aan je dak(goot) of stonden de deuren wagenwijd open, dan wordt de schade niet vergoed. Ook waterschade door dijkdoorbraken of overstromingen van rivieren valt bij de meeste inboedel- en opstalverzekeringen niet onder de dekking.

Belangrijk: voorkom waterschade

  • Laat een jaarlijkse controle van je waterleidinginstallatie uitvoeren door een vakman.
  • Check je huis en dak regelmatig op beginnende lekkages of kapotte dakpannen.
  • Pak bij naderende vorst de waterleidingen en buitenkranen in met isolatiemateriaal en sluit buitenkranen af.

Inboedel- en opstalverzekeringen zijn er in verschillende soorten en maten. Wil je een goed advies of weten welke waterschades wel of niet zijn gedekt, neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!
Je tuin vergroenen? Daar is subsidie voor!

Tegels eruit, groen erin. Dat is de nieuwe trend. We worden immers altijd vrolijk van een groene tuin met kleurrijke bloemen. Maar dat is niet het enige argument. Een groene tuin zorgt er ook voor dat we de gevolgen van klimaatverandering beter kunnen doorstaan.

Lees meer
Houd je leningen tegen het licht
Houd je leningen tegen het licht

Iedereen merkt de stijgende prijzen in de portemonnee. Bijna alles is immers duurder geworden, van stroom en gas tot eten en kleding. Door je financiën eens onder de loep te nemen, kun je misschien wat besparen. Zo houd je meer over voor de leuke dingen in het leven.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?