Krijg ik mijn waterschade vergoed?

Een lekkage aan je wasmachine, een dak zo lek als een mandje of binnenstromend water na een hoosbui. Een inboedel- of opstalverzekering dekt doorgaans de gevolgen van de waterschade. Toch worden niet alle waterschades vergoed? Wist je dat?

feb 12, 2020

Waterschade is een van de ergste schades die je kunnen overkomen. In veel gevallen duurt het even voordat je een lekkage ontdekt. Plotseling staat dan de gang onder water of stroomt het water langs de muren naar beneden. De waterschade is dan groot en het herstellen van het euvel loopt vaak flink in de papieren.

Standaard verzekeringspakket

Een inboedel- en/of een opstalverzekering hoort bij veel mensen al tot het standaard verzekeringspakket. Met deze verzekeringen zijn over het algemeen de gevolgen van waterschade gedekt. Heb je een eigen huis dan is het verstandig om beide verzekeringen in een pakket op te nemen. De opstalverzekering dekt namelijk ook de schade aan jouw huis. Voor een huurder is alleen een inboedelverzekering voldoende.

Deze schade dekt je verzekering:

Doorgaans vergoeden alle verzekeraars:

  • schade door regenwater dat via het dak naar binnen is gekomen;
  • schade door een kapot aquarium of een lekkend waterbed;
  • schade door een gesprongen waterleiding.

Is er bijvoorbeeld sprake van waterschade door een leidingbreuk dan wordt het opsporen van een breuk wel vergoed. Het herstellen van de leiding is echter vaak voor eigen rekening.
Inboedel- en opstalverzekeringen zijn er in verschillende soorten en maten. Wil je goed advies of weten welke waterschades wel of niet zijn gedekt, neem dan contact met ons op.

Extreem weer

Door allerlei oorzaken is ons klimaat in hoog tempo aan het veranderen. Daardoor is er steeds vaker sprake van extreme weersomstandigheden, zoals hete zomers maar ook perioden met enorm veel regenval. Hoewel in veel steden en dorpen de verouderde riolering al wordt vervangen, kan het systeem de verwerking van het overvloedige regenwater niet altijd aan. Met alle grote gevolgen van dien. Deze schade is overigens alleen gedekt bij een uitgebreide verzekering en soms is er een eigen risico van toepassing.   

Onvoorziene schade

Voor een verzekeraar is het belangrijk dat de schade onvoorzien is en dat het gaat om een gevolgschade (bijvoorbeeld na een gesprongen waterleiding). Is er sprake van achterstallig onderhoud aan je dak(goot) of stonden de deuren wagenwijd open, dan wordt de schade niet vergoed. Ook waterschade door dijkdoorbraken of overstromingen van rivieren valt bij de meeste inboedel- en opstalverzekeringen niet onder de dekking.

Belangrijk: voorkom waterschade

  • Laat een jaarlijkse controle van je waterleidinginstallatie uitvoeren door een vakman.
  • Check je huis en dak regelmatig op beginnende lekkages of kapotte dakpannen.
  • Pak bij naderende vorst de waterleidingen en buitenkranen in met isolatiemateriaal en sluit buitenkranen af.

Inboedel- en opstalverzekeringen zijn er in verschillende soorten en maten. Wil je een goed advies of weten welke waterschades wel of niet zijn gedekt, neem dan contact met ons op.

Ons laatste nieuws

Belasting in box 3 in 2024
Belasting in box 3 in 2024

De belasting die je moet betalen over je vermogen in box 3 wordt vanaf 2023 op een andere manier berekend. Dat kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag van 2024. We zitten namelijk in de overbruggingsjaren naar het nieuwe box-3-stelsel dat vanaf 2027 in moet gaan.

Lees meer
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?
De videodeurbel en privacy; hoe zit dat?

Een videodeurbel kan ontzettend handig zijn. Je kunt de pakketbezorger bijvoorbeeld makkelijk laten weten dat hij het pakketje voor de deur neer kan zetten. Daarnaast geeft een videodeurbel een veilig gevoel. Je ziet immers altijd wat er voor je deur gebeurt. Toch moet je bij het installeren van zo’n deurbel ook rekening houden met de privacy van de buren en voorbijgangers. Je mag niet zomaar alles in beeld brengen.

Lees meer
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?
De WOZ-waarde stijgt verder: wat betekent dit voor jou?

De WOZ-beschikking valt in de eerste acht weken van het jaar op de mat. Het is een terugkerend onderwerp van gesprek. Is je huis wel op waarde geschat? Moet je bezwaar maken? En wat betekent het voor de belastingen die je dit jaar moet betalen? Dat zijn vragen waar veel mensen mee zitten.

Lees meer

Meer nieuws in je inbox?